Zwiedzanie podziemnych piwnic w Beaune i degustacja win burgundzkich

O tej aktywności

Akceptujemy bilety w telefonie
Czas trwania: 1 godzina
Natychmiastowe potwierdzenie
BEZPŁATNE anulowanie
Od
80 zł 73 zł
BEZPŁATNE anulowanie
Brak ukrytych opłat
  • Natychmiastowe potwierdzenie rezerwacji
  • Ta opcja zapewnia BEZPŁATNE anulowanie: zarezerwuj bez żadnego ryzyka!

Najważniejsze informacje

Wejdź do podziemnych piwnic Château de Villars-Fontaine i poznaj sekrety wspaniałych win Burgundii. W ciągu zaledwie 1 godziny (w przybliżeniu) sommelier poprowadzi Cię przez XV-wieczne galerie i zaoferuje degustację z przewodnikiem historycznych roczników, z których niektóre leżakowały przez ponad 20 lat.

Grupa jest ograniczona do maksymalnie 8 osób, co gwarantuje intymne doświadczenie i czas na wszystkie pytania.

  • Bezpośredni dostęp do jednego z najstarszych labiryntów winiarskich w Beaune.
  • Degustacja dobrze starzonych win: mineralnych białych i elegancko ewoluujących czerwonych.
  • Dowiedz się,jak podawać i przechowywać butelki, korzystając z porad sommeliera.

Co obejmuje

  • Zwiedzanie podziemnych piwnic z XV wieku z przewodnikiem (≈ 1 h)
  • Degustacja różnych roczników (białych i czerwonych) z pieczywem i regionalnymi serami.
  • Wyjaśnienia w języku angielskim i francuskim (broszura pomocnicza w języku hiszpańskim)
  • Karta notatek degustacyjnych i 10% zniżki na zakupy tego samego dnia

Wybierz uczestników i datę

Krok po kroku

Pod brukowanymi uliczkami Beaune schodzi się po 37 stopniach do sieci tuneli wykutych w wapieniu, w których panuje stała temperatura 12°C. Półmrok i aromat dębu tworzą wyjątkową atmosferę, podczas gdy sommelier wyjaśnia historię domeny, pioniera w dojrzewaniu win w długich piwnicach. Półmrok i zapach dębu tworzą wyjątkową atmosferę, podczas gdy sommelier wyjaśnia historię domeny, pioniera w dojrzewaniu win w długich piwnicach.

Wśród półek pełnych zakurzonych butelek odkryjesz, jak gleby Kimmeridgian i mikroklimat Côte-de-Nuits i Côte-de-Beaune wpływają na wina. Następnie nadchodzi czas na degustację: tulipanowe kieliszki otwarte na starej beczce, chrupiący chleb i lokalny ser towarzyszą wyborowi białych i czerwonych - kwiatowy Puligny-Montrachet, aksamitny Meursault, pikantny Savigny-lès-Beaune... - ujawniając nuty orzecha laskowego, brioszki i runa leśnego.

Każdy łyk staje się lekcją mistrzowską na temat roczników, parowania i obsługi: po co odkorkowywać 30 minut wcześniej, w jakiej temperaturze otwierać premier cru lub jak zaimprowizować domową piwniczkę bez nadmiernych inwestycji. Przed powrotem na światło dzienne masz kilka minut na zakup ekskluzywnych cuvées w cenach piwnicznych lub wysłanie zakupów do domu w opakowaniach odpornych na wstrząsy.

Wyjazd i powrót

Co jeszcze warto wiedzieć

Zasady anulowania