6 Najlepszych Wycieczek Kulinarnej w Barcelonie

6 Najlepszych Wycieczek Kulinarnej w Barcelonie

Inne popularne aktywności w mieście Barcelona

Więcej o: 6 Najlepszych Wycieczek Kulinarnej w Barcelonie

Barcelona spogląda na Morze Śródziemne, a jej korzenie sięgają głęboko w góry i w głąb lądu. Dzięki swojemu uprzywilejowanemu położeniu i kontaktom z innymi kulturami, Barcelona szczyci się bogatą gastronomią, która obejmuje zarówno przepisy morskie, jak i lądowe.

Żadna wizyta w Barcelonie nie jest kompletna bez spróbowania jej potraw. Krótko mówiąc, jedzenie poza domem jest jedną z 10 rzeczy, które warto zobaczyć i zrobić w mieście Gaudiego. W tym artykule przedstawimy najważniejsze szlaki gastronomiczne.

1. Degustacja tapas z degustacją wina

Pa amb tomaquet| ©Jennifer Woodard
Pa amb tomaquet| ©Jennifer Woodard

Te miejskie szlaki biegną zazwyczaj między dzielnicą Born i Dzielnicą Gotycką. Znajdziesz tu tradycyjne restauracje i bodegi znane z tapas i win. Chociaż stolica Katalonii ma inną kulturę tapas niż reszta Hiszpanii, niektóre dania są bardzo typowe:

  • Pa amb tomàquet, kromka chleba posmarowana pomidorem, czosnkiem i oliwą z oliwek. Dobre, smaczne i tanie
  • Bomba, okrągły krokiet wypełniony mięsem mielonym, pokryty ziemniakami i odrobiną alioli. Mówi się, że narodziła się w La Cova Fumada, barze w Barcelonecie.
  • Cap i pota, gulasz z głowy, nogi i flaków cielęcych z ciecierzycą. Bardzo polecana opcja , jeśli odwiedzasz miasto zimą
  • Czarna i białakiełbasa Butifarra
  • Esqueixada, zimna sałatka z solonym dorszem, pomidorami, papryką i oliwkami.

Istnieją również opcje, takie jak patatas bravas, papryka padrón, oliwki, salmorejo i wiele innych. Jak zwykle, te doświadczenia obejmują wejście z degustacją w trzech lub czterech restauracjach. Do wyboru są dwie opcje: w południe lub po godzinie 18:00.

  • Czas trwania: mniej więcej 3 godziny
  • Koszt: od 70 € do 80 €.

Zarezerwuj wycieczkę gastronomiczną po Barcelonie

2. Prywatna wycieczka gastronomiczna

Casa Bruno Cuadros| ©Fred Romero
Casa Bruno Cuadros| ©Fred Romero

Ta prywatna wycieczka gastronomiczna po Barcelonie łączy w sobie to, co najlepsze z dwóch światów: degustacje gastronomiczne i wizytę w obowiązkowych zabytkach i atrakcjach, które czasami pozostają niezauważone.

Jedną z nich może być Casa Bruno Cuadros. Jest to budynek w samym sercu Rambli, który wyróżnia się wystrojem w stylu orientalnym. Rozpoznasz go po parasolach i pięknym smoku wystającym ze ścian.

Po wyjaśnieniach doświadczonego przewodnika wycieczka rozpoczyna się od kilku słodkich opcji. Pierwszym przystankiem jest zazwyczaj Carrer Petritxol, ulica czekoladowa. Jest to malutka uliczka biegnąca równolegle do Rambli; pomimo niewielkiej długości, znajduje się na niej kilka słynnych sklepów z czekoladą, takich jak Xocoa i Granja Dulcinea.

Po słodkiej przyjemności, zwykłe trasy dotykają Mercat de la Boqueria, Carrer del Comte Borrell, Mercat de Sant Antoni i Carrer de Blai. W międzyczasie zobaczysz charakterystyczne budynki, takie jak na przykład Bazylika Santa Maria del Pi, Plaça de Sant Felip Neri lub Palau de la Generalitat de Catalunya.

Zazwyczaj trasy te obejmują 10 degustacji i odbywają się w małych grupach.

  • Czas trwania: około 3 godzin
  • Koszt: od 80 € do 90 €.

Zarezerwuj wycieczkę gastronomiczną po Barcelonie

3. Degustacja tapas i wina z ekspertem

Rynek Sant Antoni| ©Daniel Lobo
Rynek Sant Antoni| ©Daniel Lobo

Te doświadczenia są bardzo podobne do tych z poprzedniego punktu, ale jest pewna różnica: przez cały czas będzie Ci towarzyszył ekspert lokalnej gastronomii. Prywatna wycieczka z degustacją tapas i wina zazwyczaj obejmuje trzy bary z przekąskami na każdym etapie. Te miejskie wycieczki zwykle odbywają się w Sant Antoni i Poble Sec, dwóch dzielnicach u podnóża Montjuïc.

Ta część miasta jest bardzo modna i jest domem dla wielu barów i restauracji. Niektóre z możliwych przystanków mogą być następujące:

  • Mercat de Sant Antoni, metalowa konstrukcja zaprojektowana przez architekta Antoniego Rovirę i Triasa, która mieści sklepy i tawerny. W niedziele odbywa się tu pchli targ poświęcony przedmiotom kolekcjonerskim.
  • Avinguda del Paral-lel i jej okolice
  • Dona pescadora, rzeźba w pobliżu Plaça Catalunya. Trasa kończy się w pobliskim barze

Wycieczki te dają możliwość skosztowania lokalnych i sezonowych specjałów. Na przykład, jeśli odwiedzisz Barcelonę wiosną, znajdziesz się w sezonie bobu, który w Katalonii jest gotowany z boczkiem, cebulą, przyprawami i oliwą z oliwek.

  • Czas trwania: od 2 do 3 godzin
  • Koszt: od 60 € do 80 €.

Zarezerwuj degustację wina w Barcelonie

4. Wycieczka rowerowa z tapas i degustacją wina

Jazda na rowerze w Barcelonie| ©Oh-Barcelona.com
Jazda na rowerze w Barcelonie| ©Oh-Barcelona.com

Najlepszy sposób na połączenie przejażdżki rowerowej po starym mieście z degustacją lokalnych produktów. Zanim zasiądziesz do stołu, spalisz kilka kalorii pedałując przez Dzielnicę Gotycką, Born i Eixample. Następnie skosztujesz trzech lub czterech typowych tapas w towarzystwie piwa lub kieliszka wina.

  • Czas trwania: od 3 do 4 godzin
  • Koszt: od 50 € do 70 €.

Zarezerwuj wycieczkę gastronomiczną po Barcelonie

5. Lekcja gotowania i zakupy na targu Boqueria

Targ Boqueria| ©Domenico Convertini
Targ Boqueria| ©Domenico Convertini

Chcesz poznać klasyki hiszpańskiej książki kucharskiej lub poprawić swoje umiejętności kulinarne? Lekcja gotowania paelli da ci taką możliwość, podążając za radami doświadczonego szefa kuchni. Przed przystąpieniem do pracy należy kupić składniki, a najświeższe z nich można znaleźć na miejskich targowiskach.

Zajęcia zazwyczaj rozpoczynają się na Mercat de la Boqueria, obowiązkowym punkcie każdej wycieczki do Barcelony, ponieważ znajduje się on w samym środku Las Ramblas. Inne doświadczenia rozpoczynają się w punktach miasta, takich jak Mercat Santa Caterina (Avinguda de Francesc Cambó 16) lub Mercat de Sant Antoni (Carrer del Comte d'Urgell 1).

Ogólnie rzecz biorąc, te ekspresowe kursy koncentrują się na najsłynniejszych daniach hiszpańskiej gastronomii: krokietach, tortilli i patatas bravas. Przepisy te są zwykle podawane jako przystawka przed daniem głównym: paellą.

Jest to najdłuższa i najbardziej skomplikowana kreacja kulinarna, ale nie martw się, dzięki radom szefa kuchni wszystko staje się łatwiejsze.

  • Czas trwania: od 4 do 5 godzin
  • Koszt: około 100 €.

Zarezerwuj lekcję gotowania paelli i wizytę na targu Boqueria

6. Wegańska wycieczka gastronomiczna

Musol| ©Joselu Blanco
Musol| ©Joselu Blanco

Barcelona to kosmopolityczne miasto, w którym można znaleźć każdy rodzaj restauracji. Co więcej, Katalonia jest domem dla doskonałych produktów rolnych, a najsłynniejszy produkt regionu - calçot, biała cebula o słodkim smaku i delikatnej konsystencji - udowadnia tę teorię.

Nawiasem mówiąc, sezon zaczyna się w listopadzie i jeśli chcesz ich spróbować, polecam Mussol (ma pięć restauracji w mieście) i Bodega Joan (Carrer del Rosselló 164).

Jeśli chodzi o wycieczki, zazwyczaj rozpoczynają się one w centralnym punkcie Barcelony, takim jak Born lub Dzielnica Gotycka.

Spacer obejmuje tradycyjne i nowoczesne lokale specjalizujące się w wegańskich przepisach. Zazwyczaj trasy zatrzymują się w czterech lub pięciu restauracjach, a jedną z nich może być Vegan Junk Food, pierwsza wegańska restauracja typu fast food w Hiszpanii.

  • Czas trwania: od 3 do 4 godzin
  • Koszt: około 80 euro

Zarezerwuj wycieczkę kulinarną po Barcelonie

Jakie są typowe przepisy kulinarne regionu?

Botifarra amb mongetes| ©Ines Yeh
Botifarra amb mongetes| ©Ines Yeh

Katalońska gastronomia czerpie korzyści ze świeżych ryb Morza Śródziemnego oraz mięs i produktów rolnych zbieranych w głębi lądu.

Rezultatem jest kompletna gastronomia, która jest w stanie zadowolić wszystkie podniebienia. Jeśli zarezerwowałeś kilka dni w Barcelonie, polecam wypróbowanie poniższych przepisów:

  • Botifarra amb mongetes, czyli botifarra z białą fasolą. Jest to jedno z najpopularniejszych dań w regionie.
  • Suquet de Peix, skromny, ale bardzo smaczny przepis. Początkowo był to gulasz z owoców morza, który wykorzystywał niesprzedane ryby. Dziś jest nieco bardziej wyrafinowany i jest klasykiem lokalnej gastronomii.
  • Escalivada, pieczone warzywa (papryka, bakłażan i pomidor) w towarzystwie tostów.
  • Fricandó, gulasz cielęcy z sezonowymi grzybami
  • Esqueixada, letnie danie na bazie dorsza, pomidorów, cebuli, czarnych oliwek i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
  • Calçots, odmiana długiej cebuli dymki gotowanej na grillu i podawanej z typowym sosem romesco.

Kiedy warto wybrać się na wycieczkę gastronomiczną do Barcelony?

Tapas| ©Jocelyn Kinghorn
Tapas| ©Jocelyn Kinghorn

Wycieczki te zazwyczaj odbywają się w różnych godzinach: od 10:00 do 18:00. Należy pamiętać, że w Barcelonie lunch jest zwykle podawany między 14:00 a 15:00; dlatego lepiej jest przewidzieć trochę wcześniej (lub przełożyć), aby uniknąć najbardziej ruchliwych godzin.

Inną dostępną opcją, aby posmakować katalońskiego świata gastronomii, jest dokonanie rezerwacji z menu w Hard Rock Cafe w Barcelonie- nie będziesz rozczarowany!