Wycieczka degustacji oliwy z Cordoby

4.5
(1245 Recenzje)

O tej aktywności

Akceptowane są bilety na smartfonie
Czas trwania: 1 godzina 30 min
Ta aktywność ma WSPANIAŁE recenzje
BEZPŁATNE anulowanie
Od
108 zł 99 zł
BEZPŁATNE anulowanie
Brak ukrytych opłat
  • Rezerwacja jest potwierdzana natychmiast
  • Ta opcja zapewnia BEZPŁATNE anulowanie: zarezerwuj bez żadnego ryzyka!

Najważniejsze informacje

Ta wycieczka z przewodnikiem pozwoli ci odkryć sekrety oliwy z oliwek. Oprócz swojego piękna, Kordoba słynie z produkcji oliwek, co czyni ją idealnym miastem do degustacji lokalnych odmian oliwy z oliwek. Wycieczka trwa około 2 godzin, odbywa się na rynku i obejmuje zarówno lokalnego przewodnika, jak i tradycyjne śniadanie.

  • Degustacja 3 odmian oliwy z oliwek z Kordoby.
  • Ciesz się typowym śniadaniem młynarza
  • Pogłęb swoją wiedzę z przewodnikiem-ekspertem.
  • Poznaj tradycyjny kordobański rynek podczas zajęć dla małych grup.

Co obejmuje

  • Wycieczka z degustacją oliwy z oliwek w Kordobie
  • Przewodnik eksperta
  • Degustacja oleju
  • Tradycyjne śniadanie

Wybierz uczestników i datę

Krok po kroku

Ta wycieczka pozwoli ci poznać jeden z najbardziej tradycyjnych produktów Andaluzji, oliwę z oliwek. Przed degustacją trasa obejmuje wizytę na targu i tradycyjne śniadanie. Wycieczka trwa około półtorej godziny i jest prowadzona przez doświadczonego przewodnika, który wprowadzi Cię w tajniki tego cennego płynu. Zaletą tej aktywności jest to, że jest ona przeznaczona dla małych grup, co jest idealne, aby nie przegapić żadnego z wyjaśnień.

Po Jaén, Kordoba jest drugą co do wielkości prowincją produkującą oliwę z oliwek w Hiszpanii. Od wieków drzewa oliwne rosną na południu miasta i w okolicznych górach. Najczęściej uprawianymi odmianami są

  • Picual - łatwo przystosowuje się do wszystkich rodzajów gleb i klimatów, charakteryzuje się pikantnym i lekko gorzkim smakiem.
  • Hojiblanca - swoją nazwę zawdzięcza liściom oliwki, które są białe od spodu. Ma wyższą zawartość witaminy D i szczególnie nadaje się do smażenia. Oczywiście można go również stosować na surowo, gdzie charakteryzuje się nutami migdałów i świeżej trawy.
  • Nevadillo negro - gwiazda Sierra Morena. Jest odporny na zimno i zapewnia złożoną i "rustykalną" oliwę.
  • Picudo - W naturze można ją rozpoznać po szerszym liściu i zakrzywionym kształcie oliwki. W ustach docenia się słodki aromat i eleganckie nuty karczocha.
  • Lechín - Delikatna i gęsta oliwa o niejasnym smaku zielonych migdałów i świeżych warzyw.

Podczas degustacji będzie można spróbować 3 odmian, którym towarzyszyć będzie śniadanie "molinero". Definicja ta określa śniadanie, które dawniej spożywano w młynach regionu, składające się z chleba tostowego na żarze, EVOO, oliwek i tartego pomidora. Z czasem dodano bardziej "szlachetne" składniki, takie jak szynka i ser. Wszystko to w towarzystwie filiżanki dobrej kawy.

Recenzje

4.5
· 1245 Recenzje
  • S
    S.
    5
    (0 Recenzje)
  • M
    M.
    5
    (0 Recenzje)
  • N
    N.
    5
    (0 Recenzje)
  • P
    P.
    4
    (0 Recenzje)
  • Zobacz więcej

    Wyjazd i powrót

    Inne rzeczy, które trzeba wiedzieć

    Zasady anulowania