Wycieczka degustacji oliwy z Cordoby
O tej aktywności
- Rezerwacja jest potwierdzana natychmiast
- Ta opcja zapewnia BEZPŁATNE anulowanie: zarezerwuj bez żadnego ryzyka!





Najważniejsze informacje
Ta wycieczka z przewodnikiem pozwoli ci odkryć sekrety oliwy z oliwek. Oprócz swojego piękna, Kordoba słynie z produkcji oliwek, co czyni ją idealnym miastem do degustacji lokalnych odmian oliwy z oliwek. Wycieczka trwa około 2 godzin, odbywa się na rynku i obejmuje zarówno lokalnego przewodnika, jak i tradycyjne śniadanie.
- Degustacja 3 odmian oliwy z oliwek z Kordoby.
- Ciesz się typowym śniadaniem młynarza
- Pogłęb swoją wiedzę z przewodnikiem-ekspertem.
- Poznaj tradycyjny kordobański rynek podczas zajęć dla małych grup.
Co obejmuje
- Wycieczka z degustacją oliwy z oliwek w Kordobie
- Przewodnik eksperta
- Degustacja oleju
- Tradycyjne śniadanie
Wybierz uczestników i datę
Krok po kroku
Ta wycieczka pozwoli ci poznać jeden z najbardziej tradycyjnych produktów Andaluzji, oliwę z oliwek. Przed degustacją trasa obejmuje wizytę na targu i tradycyjne śniadanie. Wycieczka trwa około półtorej godziny i jest prowadzona przez doświadczonego przewodnika, który wprowadzi Cię w tajniki tego cennego płynu. Zaletą tej aktywności jest to, że jest ona przeznaczona dla małych grup, co jest idealne, aby nie przegapić żadnego z wyjaśnień.
Po Jaén, Kordoba jest drugą co do wielkości prowincją produkującą oliwę z oliwek w Hiszpanii. Od wieków drzewa oliwne rosną na południu miasta i w okolicznych górach. Najczęściej uprawianymi odmianami są
- Picual - łatwo przystosowuje się do wszystkich rodzajów gleb i klimatów, charakteryzuje się pikantnym i lekko gorzkim smakiem.
- Hojiblanca - swoją nazwę zawdzięcza liściom oliwki, które są białe od spodu. Ma wyższą zawartość witaminy D i szczególnie nadaje się do smażenia. Oczywiście można go również stosować na surowo, gdzie charakteryzuje się nutami migdałów i świeżej trawy.
- Nevadillo negro - gwiazda Sierra Morena. Jest odporny na zimno i zapewnia złożoną i "rustykalną" oliwę.
- Picudo - W naturze można ją rozpoznać po szerszym liściu i zakrzywionym kształcie oliwki. W ustach docenia się słodki aromat i eleganckie nuty karczocha.
- Lechín - Delikatna i gęsta oliwa o niejasnym smaku zielonych migdałów i świeżych warzyw.
Podczas degustacji będzie można spróbować 3 odmian, którym towarzyszyć będzie śniadanie "molinero". Definicja ta określa śniadanie, które dawniej spożywano w młynach regionu, składające się z chleba tostowego na żarze, EVOO, oliwek i tartego pomidora. Z czasem dodano bardziej "szlachetne" składniki, takie jak szynka i ser. Wszystko to w towarzystwie filiżanki dobrej kawy.