Ubud Balijskie Lekcje Gotowania
O tej aktywności
- Rezerwacja jest potwierdzana natychmiast
- Ta opcja zapewnia BEZPŁATNE anulowanie: zarezerwuj bez żadnego ryzyka!





Najważniejsze informacje
Kuchnia balijska jest smaczna i zdrowa. Wybierając tę aktywność, będziesz mógł wejść do prywatnego domu lokalnej rodziny, która nauczy Cię przygotowywać potrawy takie jak Satay (kebaby), Ayam Care (kurczak gotowany w wodzie kokosowej) lub słynne wegetariańskie danie Gado Gado. Doświadczenie trwa około 3 godzin i daje możliwość skosztowania przepisów, a także typowych indonezyjskich napojów alkoholowych. Dodatkowo obejmuje odbiór i dowóz z hotelu.
- Wejdź do domu lokalnej rodziny
- Przygotuj i skosztuj kulinarnych specjałów Bali.
- Popij obiad lub kolację tradycyjnymi napojami
- Ciesz się prywatną aktywnością
Co obejmuje
- Lekcja tradycyjnego gotowania
- Lunch
- Napoje
- Odbiór z hotelu
Wybierz uczestników i datę
Krok po kroku
Ta atrakcja pozwala poznać prawdziwą balijską tradycję kulinarną. Klimatyzowany pojazd odbierze Cię z hotelu w Ubud (jeśli mieszkasz w innym miejscu, będziesz musiał dodatkowo zapłacić) i zabierze do prywatnego domu, gdzie spotkasz lokalną rodzinę. Pokażą ci oni swój ogród warzywny i zwierzęta hodowlane, których używają do samodzielnej produkcji niektórych składników.
Całkowity czas trwania zajęć wynosi około 3 godzin i można je wybrać podczas lunchu lub kolacji. Ta rodzina nauczy Cię, jak przygotować typowe potrawy , których możesz spróbować po ich przygotowaniu (w towarzystwie lokalnych alkoholi). Poniższa lista zawiera najbardziej znane z nich:
- Pepes Ikan - Mięso lub ryba zawinięte w liście bananowca i gotowane na ruszcie. Aby zapobiec rozlaniu się zawartości, liść jest "zapieczętowany" małymi bambusowymi patyczkami na końcach.
- Bakso - klasyczne balijskie jedzenie uliczne. Jest to zupa pierogowa z mielonym kurczakiem (lub wołowiną, rybą, wieprzowiną lub mieszanką mięs) i mąką z tapioki.
- Gado Gado - mieszanka gotowanych warzyw, doprawiona pysznym sosem na bazie orzeszków ziemnych. Jest to szczególnie smaczne danie wegetariańskie
- Satay - szaszłyki z kurczaka lub ryby, aromatyzowane sosem słodko-kwaśnym. Tradycyjnie patyczki są wykonane z trawy cytrynowej.
- Ikan Bakar - cały grouper marynowany w cebuli, czosnku, kolendrze, tamaryndowcu i innych przyprawach. Zazwyczaj podawany jest z ostrym sosem sambal i białym ryżem.
Ta lista to tylko przykład, ponieważ kuchnia balijska obejmuje takie dania jak Perkedel (placki kukurydziane), Nasi Goreng (smażony ryż), Pisang Goreng (smażony babka lancetowata) i inne przysmaki.