Tokyo Food Tours

Tokyo Food Tours

Inne popularne aktywności w mieście Tokio

Więcej o: Tokyo Food Tours

Targ Tsukiji - największy na świecie targ rybny - 8 odmian sake, autentyczny ramen, grillowane mięso, sushi lub owoce morza - kuchnia azjatycka to eksplozja smaków, która zachwyca podniebienie. A dzięki tego typu wycieczce możesz poznać jej tysiącletnią kulturę poprzez japońską sztukę kulinarną.

Wśród rzeczy do zobaczenia, zrobienia i spróbowania w Tokio wyróżnia się odkrywanie japońskiej kuchni. W końcu jest to stolica międzynarodowej gastronomii i są wycieczki dla par, małych grup, jako miejscowi, z lekcjami gotowania lub bez, czy dołączysz do mnie, aby odkryć najlepsze opcje?

1. Wycieczka na targ rybny Tsukiji w Tokio

Targ rybny Toyosu| ©mon_vitoria
Targ rybny Toyosu| ©mon_vitoria

Ten rodzaj wycieczki zwykle rozpoczyna się od spaceru po świątyni Tsukiji Honganji, pięknej świętej przestrzeni założonej w 1617 roku.

Po wysłuchaniu komentarza kompetentnych lokalnych przewodników, grupa wędruje obok skrzydlatych shishi, podziwiając niekonwencjonalną architekturę świątyni.

Później grupa do 15 osób przenosi się na najsłynniejszy na świecie targ rybny, targ Tsukiji, jedną z ocalałych budowli z II wojny światowej . Wkrótce przekonasz się, dlaczego miejscowi, a także japońscy szefowie kuchni, wolą robić tam zakupy.

Na targu rybnym Tsukiji będziesz mógł spróbować wszystkich rodzajów owoców morza. Będziesz także mógł spróbować przysmaków takich jak bonito, sushi w jego popularnych - i ciekawych - odmianach, autentycznych omletów, przysmaków z owoców morza i świeżego tuńczyka. Zapraszamy na ucztę.

Ponadto niektóre wycieczki na targ często obejmują lekcje przygotowywania sushi. Sprawdź u swojego operatora i nie przegap tej okazji.

Zabierz ze sobą aparat, aby zrobić zdjęcia targu; na każdym rogu jest coś, co można zabrać do domu na pamiątkę. Polecam również zajrzeć do sklepów sprzedających najlepszej jakości żywność i przybory kuchenne.

Oczywiście ta wycieczka powinna być dobrym czasem, aby cieszyć się darmowymi próbkami, takimi jak zupa Dashi, często oferowana turystom, a także ich herbata. To satysfakcjonujące doświadczenie od początku do końca.

Interesujące szczegóły

  • Cena: od 90 €.
  • Czas trwania: 3 godziny
  • Czas: rano, w zależności od operatora.
  • Co może obejmować wycieczka: Pełny lunch w restauracji sushi. Degustacja sake. Degustacja typowych potraw, takich jak smażone ciasto rybne, japoński omlet i sashimi ze świeżego tuńczyka.
  • Środki transportu: pieszo
  • Plusy: Obszar targowy jest obfity w próbki. Przewodnicy zazwyczaj posiadają wiedzę nie tylko na temat targu, ale także na temat japońskiej kultury i historii w ogóle, co wzbogaca ich komentarz.
  • Minusy: Wycieczki nie są prowadzone w języku angielskim. Grupy są zwykle duże (do 15 uczestników).

Zarezerwuj wycieczkę kulinarną po targu Tsukiji w Tokio

2. Wycieczka po słodyczach i smakach Shibuya

Posąg Hachikō| ©Jeff Amador
Posąg Hachikō| ©Jeff Amador

Pisarz Tokyo Blues, Haruki Murakami, po mistrzowsku opisuje japońską dynamikę swojej stolicy, ale jeśli szukasz smaku tego , jak żyją miejscowi, wycieczka kulinarna Shibuya jest dla Ciebie.

Doświadczenie zwykle zaczyna się przy posągu Hachikō, pomniku, który oddaje hołd wiernemu psu. Po zrobieniu pamiątkowych zdjęć, uczestnicy przebijają się przez tłum, by rozpocząć degustację japońskich przysmaków.

Degustację można zdefiniować jako 10-daniowe menu, które zazwyczaj obejmuje wołowinę wagyu, okonomiyaki, różnorodne sushi, ciasto rybne, Mitarashi dango i tradycyjne desery.

Dania są często serwowane między 4 a 5 restauracjami. Shibuya jest dobrze znana ze swoich kontrastów kulturowych. Można tu poznać modną dzielnicę Harajuku, która jest główną atrakcją najlepszych wycieczek z przewodnikiem po Tokio, różnorodne targi i przyciągające wzrok reklamy.

Pod koniec wycieczki będziesz usatysfakcjonowany i zakończysz ją na wysokim poziomie przy filiżance herbaty lub sake.

Interesujące szczegóły

  • Cena: od 214 €.
  • Czas trwania: 3 godziny
  • Czas: popołudnie, w zależności od operatora.
  • Co może obejmować wycieczka: Lunch z 10-daniowym menu. Degustacja tradycyjnych deserów. Doświadczony lokalny przewodnik.
  • Środki transportu: pieszo.
  • Plusy: Oferowana w języku angielskim. W Japonii wszędzie są powody do robienia zdjęć, ale podczas tej wycieczki są one zwielokrotnione. Oprócz możliwości robienia tego podczas poznawania lokalnej kultury, budząc doznania między każdym kęsem.
  • Wady: Napoje są zwykle ograniczone, a grupy są duże (maksymalnie 15 osób).

Zarezerwuj wycieczkę z przewodnikiem po Tokio

3. Wycieczka z degustacją gastronomiczną w Asakusa

Świątynia buddyjska Senso-ji| ©mon_vitoria
Świątynia buddyjska Senso-ji| ©mon_vitoria

Asakusa to naprawdę atrakcyjny obszar. Jego główne świątynie, takie jak Imado Shrine, Shobogenji Temple, Asakusa-jinja Shrine i oczywiście Sensō-ji, nadają temu obszarowi szczególny charakter i jest to odczuwalne przez uczestników tego rodzaju wycieczki, zwłaszcza że odbywa się ona w parach.

Wycieczka kulinarna rozpoczyna się od przeglądu Asakusy. Oznacza to, że ty i twój towarzysz będziecie zwiedzać stare miasto, ulicę Namise i Marugoto Nippon, próbując po drodze popularnych japońskich przysmaków, takich jak pikle, krakersy ryżowe, japońskie śliwki, herbata matcha i meronpan.

Dowiesz się również o pielgrzymach, którzy odwiedzali ten obszar od ponad tysiąca lat, a także zrobisz zakupy pamiątek w tętniącym życiem Namise.

Na koniec 2 uczestników wycieczki uda się z przewodnikiem do najstarszej świątyni w Tokio, Sensoji.

Jeśli zarezerwujesz wizytę tuż przed latem, możesz wziąć udział w festiwalu Sanja Matsuri w maju, największym festiwalu Asakusa. Jest to jeden z najpopularniejszych terminów. Jeśli jesteś w okolicy, przeżyj te emocje! Uwzględnij przystanek w świątyni wśród rzeczy do zobaczenia i zrobienia w Tokio wiosną.

Interesujące szczegóły

  • Cena: od 76 €.
  • Czas trwania: 2 godziny i 30 minut.
  • Czas: w ciągu dnia, po uzgodnieniu z operatorem.
  • Co może obejmować wycieczka: degustacja sake, przekąski w 4-5 lokalach, przewodnik po Asakusa i lunch.
  • Środki transportu: pieszo
  • Plusy: Degustacja jest kompleksowa i pyszna. Poznajesz japońskie zwyczaje i zwiedzasz jedną z najważniejszych świątyń w Japonii. Doświadczenie jest niemal spersonalizowane i dostępne tylko dla małych grup.
  • Wady: Oferowana w języku japońskim i angielskim.

Zarezerwuj miejsce na jednej z najlepszych wycieczek kulinarnych w Tokio

4. Wieczorna degustacja japońskich potraw w Chiyoda, Ginza i Tsukishima, Chūō.

Tokio nocą| ©Keith Twyman
Tokio nocą| ©Keith Twyman

Ten rodzaj wycieczki zabierze grupę do serca Yakitori, krainy, z której pochodzi cenione uliczne jedzenie o tej samej nazwie.

Degustacja pozwoli grupie zagłębić się w specjały fast-food idealne do piwa lub sake. Nie zapomnij spróbować lokalnych tarasów lub dodatków, każde stoisko z jedzeniem ma przepis, którego zazdrośnie strzeże.

Następnie grupa żegna się z obszarem biznesowym i udaje się przez Ginza i jego uroczystą atmosferę. Chociaż są blisko, gdy tylko miasto Chiyoda znajdzie się za nimi, zaczynają się neony, muzyka i imprezy.

Następnie robią ostatni przystanek wycieczki w restauracji w Tsukishima, gdzie fast food jest podniosły i formalny pośród uroczych prezentacji.

Interesujące szczegóły

  • Cena: od 99 €.
  • Czas trwania: 3 godziny.
  • Czas: Wieczór, w zależności od operatora.
  • Co może obejmować wycieczka: Pełny lunch w restauracji sushi. Degustacja sake. Degustacja typowych potraw, często różnych rodzajów yakitori, okonomiyaki (japońskiej pizzy). Napoje i deser.
  • Środki transportu: pieszo.
  • Plusy: Obsługa w języku angielskim. Wesoła atmosfera. Opowieści i anegdoty przewodników. Centralna lokalizacja.
  • Minusy: Czas trwania. Można go przedłużyć, aby kontynuować imprezę, zwłaszcza jeśli wybierzesz spośród rzeczy do zrobienia w Tokio latem.

Zarezerwuj wieczorną wycieczkę kulinarną w Tokio

5. Wycieczka po Tokio z ramenem

Jedzenie ramenu w Tokio| ©nakashi
Jedzenie ramenu w Tokio| ©nakashi

To Twoja szansa, aby cieszyć się i doświadczyć ramenu jak rodowity mieszkaniec Tokio. Jeśli zdecydujesz się wziąć udział w tej wycieczce, dowiesz się więcej o historii i kulturze tego ekscytującego dania, a następnie skosztujesz smacznej miski ramenu ugotowanego do perfekcji.

Grupa zwykle spotyka się przed posągiem Hachikō w Shibuya, po czym jest prowadzona do lokalnej kawiarni, aby napić się kawy i porozmawiać o ramenie. Tam otrzymają wyjaśnienie, w jaki sposób i dlaczego ramen jest jednym ze słynnych japońskich produktów spożywczych.

Następnie wycieczka jest kontynuowana do 3 nagradzanych restauracji na 6 mini misek ramen. Do wyboru będzie 11 różnych mini misek ramen.

Na koniec dowiesz się znacznie więcej o tym daniu, od jego historii po przygotowanie. Na każdym przystanku odkryjesz różne rodzaje ramenu, a przede wszystkim dowiesz się, jak odróżnić dobry ramen i jak go przygotować na wypadek, gdybyś miał ochotę zrobić go po powrocie do domu.

Interesujące szczegóły

  • Cena: od 110 €.
  • Czas trwania: 3 godziny
  • Czas: popołudnie, sprawdź u swojego operatora.
  • Co może obejmować wycieczka: spacer po Muzeum Samurajów, restauracji Robot, świątyni Hanazono i tawernach. Specjalistyczny przewodnik po mieście. Menu degustacyjne i napoje.
  • Środek transportu: pociąg
  • Plusy: Nauczysz się doceniać ramen od składników, aż do podniebienia. To skromne jedzenie nabiera innego znaczenia. Degustacja wystarcza na jeden lunch.
  • Minusy: Bilet kolejowy nie jest wliczony w cenę.

6. Drunkard's Alley Bar Tour: Golden Gai i Kabukicho, Shinjuku

Lunch w Shinjuku| ©Kaila
Lunch w Shinjuku| ©Kaila

Ta wycieczka kulinarna ma nieco inny temat. Ze względu na degustacje napojów alkoholowych może nie być najbardziej odpowiednia, jeśli szukasz rzeczy do zrobienia z dziećmi w Tokio.

Przewodnik zabierze Cię do najlepszych miejsc w Shinjuku na wieczór tapas i typowych japońskich drinków w jednej z najpopularniejszych dzielnic Tokio.

Podczas tego rodzaju wycieczki cofniesz się w czasie do małych japońskich tawern, które rozsiane były po mieście w latach 50-tych. Zwykle zaczyna się w Alei Pijaków lub Shinjuku (Nonbei Yokocho) - według oryginalnej nazwy - bardzo blisko Kabukicho.

Dzięki wyjaśnieniom przewodnika poznasz historię izakayas lub japońskich barów, delektując się tapas, karaoke, a nawet Kabukicho, restauracją robotów.

Menu często obejmuje ramen, sushi, yakitori i piwo. Wkrótce będziesz w drodze do Golden Gai, najbardziej izakayowego miejsca w Japonii, aby zakończyć wieczór.

Interesujące szczegóły

  • Cena: od 165 €.
  • Czas trwania: 3 godziny
  • Czas: wieczór, sprawdź u organizatora wycieczki.
  • Co może obejmować wycieczka: spacer po Muzeum Samurajów, restauracji Robot, świątyni Hanazono i tawernach. Specjalistyczny przewodnik po mieście. Menu degustacyjne i napoje.
  • Środki transportu: pieszo
  • Plusy: Wycieczka po pubach z lokalną historią jest zabawna. Przywodzi na myśl pierwszą połowę ubiegłego wieku. Koniecznie trzeba spróbować tradycyjnej kuchni japońskiej.
  • Wady: Wycieczka jest tak tętniąca życiem jak filmy Cyberpunk, musisz być świadomy swojego otoczenia przez cały czas. Spacer często gromadzi duże grupy (do 12 osób).

Zarezerwuj wycieczkę kulinarną w Tokio

7. Wycieczka "wszystko, co możesz zjeść" w Shibuya

Wszystko, co możesz zjeść w Shibuya| ©Jaclyn Rivas
Wszystko, co możesz zjeść w Shibuya| ©Jaclyn Rivas

Wyjdź z konwencjonalnych restauracji i skosztuj lokalnych potraw tak, jak robią to Japończycy.

Podczas tej wycieczki przewodnik zabierze Cię do Shibuya. Pierwszym przystankiem jest zwykle posąg Hachikō, a następnie miniesz kilka świątyń i sieć ulic, które prowadzą do serca dzielnicy.

Po godzinnym spacerze po mieście będziesz gotowy, aby usiąść i rozkoszować się swoimi kubkami smakowymi w najlepszych tokijskich restauracjach All you can eat.

Interesujące szczegóły

  • Cena: od 204 €.
  • Czas trwania: 4 godziny.
  • Czas: rano lub po południu, w zależności od operatora.
  • Co może obejmować wycieczka: dowolną ilość jedzenia spośród różnych rodzajów sushi, takoyaki, yakitori, yakiniku i deserów. Kilka drinków jest często wliczonych w cenę. Usługi lokalnego przewodnika, z którym poznasz Shibuya.
  • Środki transportu: pieszo.
  • Plusy: oferta w języku angielskim. Możesz jeść, dopóki nie spróbujesz wszystkich potraw, które lubisz, podczas gdy przewodnik wyjaśnia ich historię. Jest to idealny plan na świętowanie świąt, takich jak Nowy Rok lub grudniowe święta z rodziną. Odwiedź Shibuya w ostatnim miesiącu roku i uczyń to jedną z rzeczy do zrobienia w Tokio na Boże Narodzenie.
  • Wady: napoje są ograniczone, chociaż dwa napoje bezalkoholowe i woda mogą wystarczyć, prawda?

Dania, których trzeba spróbować podczas wycieczek kulinarnych w Tokio

Meronpan| ©GTE
Meronpan| ©GTE

Prawdopodobnie znasz już sushi i gyozę, ale zanotuj te dania i napoje i włącz degustację do swojej wycieczki po Tokio.

  • Meronpan. Słodki chleb z ciasta biszkoptowego w kształcie melona.
  • Okonomiyaki lub pizza w stylu azjatyckim.
  • Smażone ciasto rybne (spróbuj na targu Tsukiji, to inny poziom).
  • Yakitori. Historia odnotowuje jego pojawienie się w kuchni japońskiej w okresie Edo w latach 1603-1867. Chociaż uważa się, że było to dzikie ptactwo przyniesione na grilla do Komodoro, przepis stał się powszechny w lokalnej kuchni z różnymi odmianami. Warto spróbować sosów, każdy dom ma swój "sekretny przepis".
  • Świeże sashimi z tuńczyka. Znajdziesz się zaledwie kilka metrów od największego targu rybnego na świecie.
  • Yakiniku lub grillowane mięso.
  • Sake: lokalny trunek par excellence. Tak, można go dostać w innych krajach, ale nie ma to jak delektowanie się nim tak, jak robią to Japończycy, z autentyczną atmosferą i przygotowaniem, to jest lepsze. Spróbuj!

Miejsca, których nie można przegapić podczas gastronomicznych wycieczek po Tokio

Do Yurakucho.| ©nesnad
Do Yurakucho.| ©nesnad

Dla tych, którzy chcą dołączyć do lokalnej imprezy między napojami i jedzeniem, polecam zarezerwować jedną z najsłynniejszych nocnych wycieczek kulinar nych w stolicy Japonii. Wycieczki kulinarne, których nie można przegapić, obejmują:

  • Osaka.
  • Shinjuku.
  • Shibuya.
  • Yurakucho.
  • Chūō i jego targ rybny.

Wskazówki dotyczące wycieczek kulinarnych i japońskiej kultury

Jedzenie w Tokio| ©okidiario
Jedzenie w Tokio| ©okidiario

Podobnie jak inne kultury, Japończycy zachowują własne style i sposoby jedzenia. Postępuj zgodnie z tymi wskazówkami, aby uszanować ich zwyczaje podczas wycieczek kulinarnych w Tokio:

  • Nigdy nie wkładaj pałeczek pionowo do miski z jedzeniem, ponieważ oznacza to śmierć i jest bardzo lekceważące.
  • Bądź punktualny. Japończycy szanują Twój czas i oczekują wzajemności. Unikaj spóźniania się na wycieczki - elastyczność czasowa nie jest do końca japońską cnotą.
  • Japońskie stoły są często zastawione pojedynczymi miseczkami, ale porcje są skromne. Wystarczająco, aby zaspokoić głód, ale nie do syta.