Najlepsze wycieczki kulinarne w Seulu

W całym mieście można znaleźć szeroką gamę ofert gastronomicznych z tradycyjnym i ulicznym jedzeniem. Opowiem ci o najlepszych opcjach, abyś mógł poznać najlepszą kuchnię Seulu.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 min czytania

Najlepsze wycieczki kulinarne w Seulu

Jedzenie w Seulu | ©lejandra matias

Stolica Korei Południowej, Seul, ma kulturę gastronomiczną zdolną zaskoczyć najbardziej wymagających gości. W mieście można znaleźć tradycyjne potrawy oparte na ryżu, warzywach, owocach morza i mięsie, które są najczęściej używanymi produktami w kuchni. Dostępna jest również szeroka oferta ulicznego jedzenia.

Możesz zjeść sashimi na targu owoców morza Noryangjin lub usiąść na zewnątrz przy straganach z jedzeniem w dzielnicy Euljiro i skosztować nogari banchan (danie z suszonych ryb). Ponadto, niektóre z najlepszych rzeczy do zrobienia w Seulu, które dadzą ci wgląd w południowokoreańskie tradycje kulinarne, obejmują lekcje gotowania z lokalnym szefem kuchni.

1. Dołącz do lekcji koreańskiego gotowania i odkryj kulinarną kulturę Seulu

Lekcja gotowania| ©Marc Haines
Lekcja gotowania| ©Marc Haines

Jeśli chcesz odkryć część kultury kulinarnej Korei Południowej, powinieneś włączyć lekcje gotowania do swojego planu podróży na co najmniej 3 dni w Seulu. Dowiesz się, jak przygotować niektóre z tradycyjnych potraw tego kraju: kimchi, banchan, deonjang jjigae itp.

Tego typu doświadczenie zwykle rozpoczyna się od wizyty na lokalnym targu. Tam Twoje zmysły zostaną zaskoczone aromatami i kolorami wszystkich świeżych produktów: warzyw, egzotycznych owoców, owoców morza, mięs, przypraw itp. Po zdobyciu wszystkiego, czego potrzebujesz do wykonania przepisów, udasz się do kuchni na targu wraz z profesjonalnym szefem kuchni.

W tej lekcji gotowania koreańskiego i wizycie na targu w Seulu zobaczysz krok po kroku gotowanie serii potraw, które są częścią codziennego życia gastronomicznego Koreańczyków Południowych. Na przykład bibimbap lub ryż z jajkiem, warzywami i mięsem; kultowe kimchi, które składa się ze sfermentowanej kapusty azjatyckiej, galbitang, który jest zupą z żeber wołowych, wśród innych banchan (małe porcje potraw).

Przydatne informacje

  • Cena: około 78 € za osobę.
  • Czas trwania: około 3 godzin i 30 minut.

Zarezerwuj koreańską lekcję gotowania i wizytę na targu w Seulu

2. Ciesz się różnorodnością owoców morza na targu Noryangjin w Seulu

Targ Noryangjin| ©Steve Y
Targ Noryangjin| ©Steve Y

Jeśli jesteś entuzjastą owoców morza, musisz zatrzymać się na targu Noryangjin w Seulu. Jest to miejsce z historią sięgającą 1927 roku, odwiedzane codziennie przez dziesiątki mieszkańców i turystów. Wybierz się na spacer po tym targu i zachwyć swoje podniebienie.

Podczas wycieczki zobaczysz szereg straganów z wszelkiego rodzaju owocami morza: rybami, ośmiornicami, ogórkami morskimi, małżami, kalmarami, krabami, krewetkami i nie tylko. Znajdziesz tu również kilka restauracji, w których można zjeść między innymi sashimi z rzodkiewką daikon. Wszystko to w bardzo żywej atmosferze.

Jest to aktywność, którą można podjąć samodzielnie, ale wygodniej będzie to zrobić z lokalnym przewodnikiem z prywatnej wycieczki po Seulu. W ten sposób nie tylko wykonasz serię degustacji, ale także dowiesz się o każdym produkcie i zanurzysz się w koreańskiej kulturze kulinarnej.

Przydatne informacje

  • Cena: wstęp na targ jest bezpłatny. Jeśli wybierzesz się na prywatną wycieczkę po tym miejscu, średni koszt wynosi 70 € za osobę.
  • Godziny otwarcia: Targ jest otwarty 24 godziny na dobę.

Zarezerwuj prywatną wycieczkę po Seulu

3. Wędruj długimi alejkami spożywczymi targu Namdaemun w Seulu

Targ Namdaemun| ©Adrián Pérez
Targ Namdaemun| ©Adrián Pérez

Innym celem wycieczki kulinarnej jest historyczny targ Namdaemun, założony w okresie Joseon w 1414 roku. Znajdują się tu rozległe alejki z ulicznymi straganami i restauracjami.

Po wejściu na rynek można swobodnie spacerować po jego malowniczych i tętniących życiem deptakach, z których najpopularniejsze są następujące, aby zaspokoić swoje kubki smakowe:

  • Foodie Alley, gdzie można skosztować klasycznego południowokoreańskiego kulinarnego jedzenia ulicznego. Tak jest w przypadku kimchi, Tteokbokki (ciasto ryżowe z sosem pieprzowym), kimbap (koreańskie sushi), bungo ppang (ciasto rybne), które jest bardzo popularne zimą w Seulu i wiele więcej.
  • Kalguksu Alley z restauracjami serwującymi ręcznie cięty makaron. Warto spróbować naengmyeon (makaron pszenny), jajangmyeon (makaron w stylu chińskim z sosem jajang lub słodką pastą pszenną), jjamppong (makaron z bulionem z owoców morza) itp.
  • Ulica Galchi Jorim; obszar ten słynie ze straganów z gulaszem z ogona włoskiego. Jest to danie stworzone na samym rynku.

Ta gastronomiczna wycieczka może odbywać się we własnym tempie lub z lokalnym przewodnikiem. Ta druga opcja pozwoli ci uzyskać głębszy wgląd w kulturę koreańską dzięki komentarzowi eksperta kulinarnego. Niezależnie od tego, co wybierzesz, jest to obowiązkowa atrakcja w planie podróży, wraz z wycieczką z przewodnikiem po Pałacu Deoksugung w Seulu i najlepszymi jednodniowymi wycieczkami z Seulu.

Przydatne informacje

  • Cena: Wstęp na targ jest bezpłatny, ale jeśli wybierzesz się na wycieczkę, może to kosztować około 45 € za osobę.
  • Godziny otwarcia: od 9:00 do 19:00 (od poniedziałku do soboty). Należy pamiętać, że niektóre restauracje i stragany z jedzeniem są otwarte później wieczorem.

Zarezerwuj wycieczkę z przewodnikiem po pałacu Deoksugung

4. Spróbuj tradycyjnych koreańskich potraw na targu Gwangjang w Seulu

Targ Gwangjang| ©Adrián Pérez
Targ Gwangjang| ©Adrián Pérez

Ponad 100-letni targ Gwangjang jest wizytówką koreańskiej kultury i historii. Można tu skosztować tradycyjnych potraw z tej azjatyckiej krainy, przygotowywanych ręcznie na oczach klientów i w tętniącym życiem otoczeniu. Będzie to satysfakcjonujące doświadczenie.

Targ znajduje się w Ikseon-dong Alley. Jest to dobrze znany obszar miasta, w którym tradycja i nowoczesność współistnieją w harmonii. Po wejściu na targ będziesz oczarowany wyglądem miejsca i aromatami setek preparatów.

Podczas tej wycieczki kulinarnej możesz spróbować słynnego mandu (pierogi na parze nadziewane mięsem lub kimchi), bindae-tteok (naleśnik z mąki fasolowej, mięsa i warzyw), grilla, bibimbap (miska ryżowa z warzywami i mięsem). Ponadto gulasze, różne rodzaje makaronu ryżowego, pszenica, warzywa i inne przetwory.

Po tym doświadczeniu możesz kontynuować zwiedzanie miasta. Możesz udać się do jednego z najlepszych muzeów w Seulu, takiego jak Seoul City Wall Museum, które znajduje się około 12 minut jazdy samochodem, lub wybrać się na wycieczkę z przewodnikiem po pałacu Gyeongbokgung w Seulu.

Przydatne informacje

  • Cena: wstęp na targ jest bezpłatny.
  • Godziny otwarcia: codziennie od 9:00 do 18:00.

Zarezerwuj wycieczkę z przewodnikiem do pałacu Gyeongbokgung

5. Wybierz się na wieczorną wycieczkę kulinarną po Euljiro w Seulu i odkryj ulubione miejsce do jedzenia Koreańczyków

Euljiro nocą| ©Seoul Guide Korea
Euljiro nocą| ©Seoul Guide Korea

Euljiro to jedna z ulubionych dzielnic Koreańczyków do jedzenia i relaksu po długim dniu pracy. Jest to tętniące życiem miejsce z wieloma straganami z jedzeniem, restauracjami, kawiarniami i barami, gdzie można wybrać się na wycieczkę kulinarną i odkryć Seul nocą jak miejscowy.

To miejsce składa się z trzech długich ulic, przy czym Nogari Alley ma największą liczbę straganów z jedzeniem. Usiądź przy stoliku na świeżym powietrzu i delektuj się nogari (suszoną rybą) z soju (piwem). Idealne rozwiązanie, jeśli odwiedzasz Seul latem.

Ale to nie wszystko. W Euljiro znajdziesz szeroki wybór ulicznego jedzenia: koreańskie pączki, słynny pikantny ramyeon (makaron instant), który prawdopodobnie widziałeś w niejednej kdramie, jeon (smażony naleśnik warzywny), pieczone kasztany, corn dog (koreańskie szaszłyki), ciasto rybne itp.

Możesz odwiedzić Coffeehanyakbang z bogatą kawą filtrowaną i cukiernię Hyemindang, gdzie skosztujesz czekoladowego pavé. Po zakończeniu posiłku można również odwiedzić bary ukryte w budynkach tej dzielnicy i rozpocząć wędrówkę po pubach w Seulu.

Przydatne informacje

  • Cena: Wstęp do tej dzielnicy jest bezpłatny, ale istnieje możliwość dołączenia do wycieczki z przewodnikiem, która zazwyczaj kosztuje 59 € za osobę.
  • Godziny otwarcia: od 11:00 do 21:00 (codziennie).

Zarezerwuj wycieczkę po pubach w Seulu

6. Poznaj południowokoreańską kulturę i kuchnię

Samgyetang| ©Steve Y
Samgyetang| ©Steve Y

Jeśli odwiedzasz Koreę, powinieneś dołączyć do gotowania w tradycyjnym domu. Może to być jedna z najlepszych wycieczek w Seulu, ponieważ pozwala poznać lokalną kulturę i kuchnię z bliska i osobiście. Poczujesz się jak miejscowy.

To wciągające doświadczenie rozpoczyna się od wizyty na jednym z lokalnych rynków w Seulu. Tam, wraz z przewodnikiem-gospodarzem, kupisz niezbędne składniki do odpowiedniego przygotowania. Opowie on również o historii tego miejsca i udzieli wskazówek dotyczących wyboru produktów.

Po wycieczce po targu udasz się do autentycznego koreańskiego tradycyjnego domu, aby gotować. Niektóre z lokalnych potraw, które możesz przygotować, to między innymi samgyetang (zupa z kurczaka z żeń-szeniem), kimchi (sfermentowana kapusta azjatycka), bulgogi (paski wołowiny z soją, sezamem i czosnkiem), japchae (makaron ze słodkich ziemniaków z sezamem i mięsem).

Usiądziesz przy stole ze swoimi gospodarzami, aby spróbować potraw, obserwując z bliska prawdziwą koreańską etykietę rodzinną. Po tym wzbogacającym doświadczeniu możesz kontynuować swój plan podróży: odwiedzić Changdeokgung, uważany za jeden z najlepszych pałaców w Seulu; kupić bilety do Muzeum Figur W w Seulu i spędzić inną chwilę obserwując jego eksponaty itp.

Przydatne informacje

  • Cena: koszt tego doświadczenia zwykle zaczyna się od około 80 € za osobę.
  • Czas trwania: maksymalnie 4 godziny.

Zarezerwuj bilety do Muzeum Figur W

7. Wybierz się na spacer po targu Mangwon w Seulu i wybierz się na wycieczkę kulinarną z kurczakiem i piwem

Targ Mangwon| ©Kanako Sudo
Targ Mangwon| ©Kanako Sudo

Mangwon Market to kolejne miejsce, w którym można wybrać się na wycieczkę kulinarną podczas podróży do Seulu. Zaskoczysz swoje kubki smakowe smakami i konsystencjami różnych preparatów z kurczaka.

Na tym rynku znajdziesz dużą liczbę stoisk z jedzeniem poświęconych przygotowaniu kurczaka. Możesz spróbować między innymi koreańskiego smażonego kurczaka z sosem słodko-kwaśnym i sezamem; kurczaka z grilla, który łączy w sobie dymny smak z gęstym sosem; skwierczącego kurczaka , który składa się z udka bez kości z serem i sosem.

Wycieczkę można odbyć samodzielnie lub z przewodnikiem. Niezależnie od tego, co wybierzesz, na tym targu będziesz cieszyć się przygotowaniami, które łączą lata historii z pomysłowością nowych pokoleń. Nie zapomnij podać ich z soju w koreańskim stylu.

Przydatne informacje

  • Cena: wstęp na targ jest bezpłatny. A jeśli chcesz wziąć udział w wycieczce z przewodnikiem, koszt aktywności wynosi około 100 € za osobę.
  • Czas trwania: codziennie od 9:00 do 21:00.

8. Część wegańskiej i wegetariańskiej wycieczki kulinarnej po Seulu

Boribab| ©lazy fri13th
Boribab| ©lazy fri13th

Stolica Korei Południowej ma szeroką ofertę kulinarną, która obejmuje opcje wegańskie i wegetariańskie. Tak więc, jeśli jesteś entuzjastą wegańskiego i wegetariańskiego jedzenia i planujesz spędzić w Seulu 1-5 dni, a nawet więcej, powinieneś wziąć udział w wycieczce kulinarnej, aby odkryć najlepsze dania wolne od mięsa i składników pochodzenia zwierzęcego.

Aby przeżyć tę przygodę, powinieneś udać się na Gwangjang Market, który jest jednym z największych rynków w mieście. Znajdziesz tam więcej niż wystarczającą ilość potraw dostosowanych do diety wegańskiej, wegetariańskiej, a nawet bezglutenowej.

Na przykład możesz spróbować boribab (jęczmień, ryż, różne warzywa z koreańskimi ziołami), kimbap (ryż z warzywami, koreańskimi ziołami i suszonymi wodorostami). A także hotteok (koreański naleśnik z nasionami i miodem w środku).

Chociaż możesz zrobić tę przygodę na własną rękę, najlepiej jest połączyć się z profesjonalnym przewodnikiem. Należy pamiętać, że osoba ta zna każdy z preparatów, a zatem może zagwarantować ich wegańskie i wegetariańskie pochodzenie.

Przydatne informacje

  • Cena: koszt za osobę wynosi około 99 €.
  • Czas trwania: wycieczka trwa zazwyczaj około 2 godzin i 30 minut.

9. Ciesz się wielokulturowym doświadczeniem kulinarnym w Bukchon Village w Seulu.

Wioska Bukchon| ©David Wilkinson
Wioska Bukchon| ©David Wilkinson

Bukchon, tradycyjna wioska w Seulu, pochodzi z okresu Joseon (1392-1910). Miejsce to, dawniej zamieszkiwane przez klasę szlachecką, jest popularnym celem turystycznym ze względu na jego piękno architektoniczne i różnorodność gastronomiczną restauracji. Można tu spróbować dań kuchni koreańskiej i zagranicznej.

Podczas wizyty w Bukchon znajdziesz tradycyjne koreańskie restauracje, w których można zjeść między innymi deonjang jjigae (gulasz z grzybów, warzyw i owoców morza), bibimbap (ryż zmieszany z warzywami, mięsem i grzybami), galbitang (koreańska zupa). Można tu również skosztować dań kuchni włoskiej i portugalskiej.

Znajduje się tu również kilka tarasów z uprzywilejowanym widokiem na wioskę . Możesz usiąść i zrelaksować się, popijając szklankę soju (koreańskie piwo), makgeolli (wino ryżowe), herbaty i innych napojów. A jeśli będziesz w Seulu w grudniu podczas zimowego festiwalu, zobaczysz niebo rozświetlone fajerwerkami.

Przydatne informacje

  • Cena: Wstęp do wioski Bukchon jest bezpłatny.
  • Godziny otwarcia: Willa jest otwarta od poniedziałku do soboty (10:00-17:00).

10. Zapraszamy na kulinarną wycieczkę po świecie herbaty w Seulu i naukę produkcji wina ryżowego

Wino ryżowe| ©Turner
Wino ryżowe| ©Turner

Kuchnia południowokoreańska to nie tylko słodkie i pikantne potrawy, ale także herbaty ziołowe i napoje alkoholowe. Wybierz się na kulinarną wycieczkę po Seulu, aby spróbować starożytnej herbaty i przygotować wino ryżowe.

Podczas tej wycieczki odwiedzisz Muzeum Herbaty z serią eksponatów, które pomogą Ci odkryć historię kultury herbaty. Będziesz mieć również dostęp do specjalnego pomieszczenia, w którym skosztujesz różnych herbat (zielonej, czarnej, kwiatowej, aromatycznych ziół itp.). Łącznie dostępnych jest ponad 130 smaków.

Aby uzupełnić to kulinarne doświadczenie, przewodnik zabierze Cię do tradycyjnego studia winiarskiego. Dowiesz się tam krok po kroku, jak zrobić makgeolli; koreańskie wino spożywane dawniej przez rolników i przygotowywane z kleistego ryżu i drożdży.

Przydatne informacje

  • Cena: cena tej wycieczki zaczyna się od 105 € za osobę.
  • Czas trwania: około 4 godzin.