Jedzenie marokańskie: dania, których nie możesz przegapić
Pomimo swojej bliskości, marokańskie jedzenie jest stosunkowo mało znane. Składa się jednak z dużej liczby potraw, które nie pozostawiają nikogo obojętnym.

©Henry Dick
Marokańskie jedzenie składa się z wielu potraw, których żaden podróżnik nie powinien przegapić. W rzeczywistości degustacja tych potraw jest podstawową częścią wizyty w tym mieście, a najlepszym sposobem na to jest zarezerwowanie wycieczki gastronomicznej po Marrakeszu. Nie pożałujesz!
Jednym z najlepszych doświadczeń podczas każdej podróży jest odkrywanie gastronomii, ponieważ jej smaki, zapachy, przyprawy i sposoby przygotowania są ważną częścią kultury. Kuchnia marokańska obejmuje dania od tadżinów po kuskus, od harira po tangia i charakteryzuje się obecnością przypraw, które znacznie wzmacniają jej smak.
Tadżin

Nazwa tej potrawy pochodzi od pojemnika, w którym jest gotowana, podobnie jak w przypadku hiszpańskiej paelli, która jest glinianym garnkiem z wydłużoną pokrywką w kształcie stożka.
W garnku gotowane są różne rodzaje warzyw wraz z wybranym mięsem (jagnięciną, wołowiną lub kurczakiem) i dodawane są różne przyprawy, takie jak kurkuma i kminek. Gotowanie w najbardziej tradycyjnej formie musi być powolne, do tego stopnia, że danie zajmuje kilka godzin. Ponadto specyficzny kształt naczynia oznacza, że para pozostaje wewnątrz, a mięso jest delikatniejsze i smaczniejsze.
Chociaż wszystkie są znane jako tajine, w rzeczywistości istnieją różne rodzaje w zależności od dodanych składników. Niektóre z najbardziej znanych to kurczak z cytryną, wołowina ze śliwkami i, na bardziej specjalne okazje, jagnięcina. Zalecamy zarezerwowanie pełnej wycieczki gastronomicznej, aby poznać wszystkie odmiany, ponieważ istnieje również tadżin berberyjski, typowy dla pustyni, a na obszarach przybrzeżnych można również znaleźć tadżiny rybne i warzywne.
Kofta

To danie jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych na całym świecie. Można je znaleźć pod różnymi nazwami w zależności od kraju: köfte, kafta, kufta, kufteh... i jest to po prostu mięso mielone zmieszane z przyprawami i kilkoma innymi składnikami.
Bardzo popularne od Maroka po Pakistan, przez Indie, Turcję, Bałkany, Bliski Wschód i Azję Środkową, głównym składnikiem tego dania jest mięso, zazwyczaj cielęcina lub jagnięcina. Jeśli byłeś w Marrakeszu z dziećmi, ten przepis prawdopodobnie stanie się jednym z ich ulubionych.
Aby zrobić koftę, wystarczy zmielić mięso, a następnie dodać czosnek, pietruszkę i cebulę. Jeśli chodzi o przyprawy, ich ilość i rodzaj zależy w dużej mierze od kucharza. W Marrakeszu dość powszechne jest dodawanie Ras el Hanout, chociaż może również zawierać paprykę, imbir lub kolendrę. Może przybrać formę klopsa lub czegoś podobnego do małego hamburgera. Na ulicznych straganach medyny w Marrakeszu i ogólnie w Maroku, często można go również znaleźć włożonego do drewnianego patyczka jak szpikulec.
Zupa Harira

Nie musisz podróżować do Marrakeszu zimą (ani do żadnego innego miasta w kraju), aby cieszyć się dobrą zupą. Podobnie jak w innych krajach arabskich, danie to jest bardzo popularne przez cały rok, a istnieje nawet wersja spożywana na śniadanie.
Najbardziej znaną z nich jest harira, bardzo pożywna zupa. Z tego powodu jest tradycyjnie spożywana podczas łamania postu w dni Ramadanu, ale można ją znaleźć o każdej porze w restauracjach w całym kraju.
Według niektórych hipotez przepis pochodzi z Al-Andalus, a później stał się popularny w dużej części Afryki Północnej. Zupa Harira zawiera warzywa, zboża, mięso i rośliny strączkowe, zazwyczaj ciecierzycę. Jednak to, co nadaje jej wyśmienity smak, to aromatyczne zioła (takie jak kolendra i mięta), pomidory, cytryna i oczywiście przyprawy, takie jak harissa, która nadaje jej pikantnego kopa. Wszystko to zagęszcza się odrobiną mąki.
Kuskus

Jeśli podróżujesz gdziekolwiek w Maroku, jest jedna potrawa, której nigdy nie możesz przegapić: kuskus. Nazwa potrawy pochodzi od głównego składnika, kuskusu, który jest niczym innym jak kaszą manną z pszenicy.
Jak zostanie wyjaśnione, jeśli zarezerwujesz wycieczkę gastronomiczną w Marrakeszu, na którą możesz kupić bilety już teraz, istnieje prawie tyle sposobów na przygotowanie tego dania, ile jest domów. Wszystko zależy od składników użytych do przygotowania gulaszu, który towarzyszy semolinie. We wszystkich przypadkach używa się dużej ilości warzyw, którym towarzyszy **mięso, ciecierzyca, cebula, rodzynki i czasami śliwki, chociaż na południu kraju te słodkie akcenty są mniej obecne.
Aby ugotować semolinę w tradycyjny sposób, należy użyć miski do kuskusu, rodzaju parowaru z sitkiem nad zapiekanką. W ten sposób składniki gulaszu są gotowane w dolnej części, a sam kuskus jest gotowany w górnej części. Chociaż ten system daje najlepsze rezultaty, proces gotowania kaszy manny może trwać godzinami.
Méchoui

Słowo méchoui, meshoui lub meshwi oznacza po arabsku "pieczeń", więc nietrudno zgadnąć, o co chodzi w tym popularnym marokańskim daniu. Głównym składnikiem jest jagnięcina, której mięso jest najbardziej cenione w całej Afryce Północnej i na Bliskim Wschodzie. Pierwotnie zwierzę pieczono w dołku wykopanym w ziemi i wypełnionym drewnem. Kiedy drewno stawało się żarem, wkładano całą jagnięcinę i zakopywano. Gotowanie trwało kilka godzin.
Oczywiście dzisiejsza wersja, którą można znaleźć w najlepszych restauracjach w Marrakeszu, wykorzystuje bardziej nowoczesne metody. Grill jest nadal idealną metodą, ale w niektórych miejscach jest również pieczony w piekarniku. Dla dodatkowego smaku mięso jest często nacierane niezbyt ostrą wersją sosu harissa.
Jeśli jesteś w Marrakeszu dłużej niż dwa dni, polecam spróbować tego dania.
Pastilla lub pastilla

Jedną z najpopularniejszych potraw ulicznych w Maroku (choć jest również podawana w niektórych restauracjach) jest pastilla lub pastilla.
Jeśli byłeś w medynie w Marrakeszu, samodzielnie lub podczas wycieczki gastronomicznej, na którą możesz zarezerwować bilety tutaj, jeślijeszcze tego nie zrobiłeś, prawdopodobnie widziałeś wiele sklepów sprzedających to danie, ponieważ jest to wielki hit zarówno wśród mieszkańców, jak i turystów. Zalecam jednak przestrzeganie zasad bezpieczeństwa w Marrakeszu i kupowanie go tylko w zaufanych miejscach.
Jest to rodzaj ciasta filo lub francuskiego wypełnionego rozdrobnionym drobiem, sułtankami i suszonymi owocami, takimi jak pistacje lub orzechy włoskie. Chociaż większość tych, które można znaleźć , to kurczak, tradycyjnie przygotowywano je jako mięso gołębia, a obecnie mięso gołębia jest uważane za niemal luksusowe jedzenie ze względu na jego smak. Przyozdabia się je cynamonem i cukrem pudrem, a to właśnie ta mieszanka słodkich i pikantnych smaków sprawia, że danie to jest wyjątkowe i pyszne.
Tangia

Tangia jest prawdopodobnie najmniej znaną z tradycyjnych potraw Maroka, więc jeśli odwiedzasz ten kraj, nie możesz jej przegapić. Danie to jest gulaszem mięsnym. Przepis obejmuje jagnięcinę, czosnek, kminek, kurkumę i konserwowane cytryny, które są typowe dla tego kraju. Wszystko to gotowane jest w tangia, słoiku, od którego pochodzi nazwa przepisu.
Oprócz spektakularnego smaku potrawy, interesująca jest również jej historia. Mężczyźni zabierali słoik do pieca w swojej okolicy rano, kiedy szli do pracy. Garnek był zakopywany pod ziemią w żarze ognia na około 5 godzin. Po zakończeniu pracy robotnicy podnosili go, aby cieszyć się jego smakiem.
Niezależnie od tego, czy wybrałeś się na wycieczkę z przewodnikiem, czy już nauczyłeś się poruszać po Marrakeszu i chcesz spróbować tangii, polecam udać się do medyny i poszukać jednego z miejsc, które ją serwują. Jedno z nich, Souk Café, oferuje szczególnie pyszną tangę.
Herbata miętowa

Nikt, kto był w Maroku, bez względu na to, jak długo przebywał w tym kraju, nie opuścił go bez spróbowania tego pysznego napoju.
Herbata miętowa, która w rzeczywistości jest herbatą miętową, może być uważana za napój narodowy. Znajdziesz ją nie tylko w restauracjach, herbaciarniach i kawiarniach, ale często jest oferowana w każdym sklepie, w którym spędzisz więcej niż 15 minut.
Chociaż przepis jest bardzo prosty- woda, herbata, mięta i spora ilość cukru- trudno jest znaleźć równie dobry poza Marokiem lub w herbaciarniach prowadzonych przez ludzi z Maghrebu.
Napój podawany jest w wąskich, niskich filiżankach, zawsze gorący, niezależnie od tego, czy do Marrakeszu przyjechaliśmy latem. Jego wszechobecność wynika nie tylko z jego smaku, ale jest uważany za symbol gościnności, który powinien być oferowany każdemu odwiedzającemu. W Maroku mówi się, że herbata musi być podawana trzy razy: pierwsza szklanka jest "gorzka jak życie", druga "mocna jak miłość", a trzecia "słodka jak śmierć".
Nie ma lepszego miejsca, aby jej spróbować niż na tarasach z widokiem na Jamaa el Fna w Marrakeszu lub w kawiarni w porcie Essaouira, z pięknym widokiem na Atlantyk.
Słodycze

Marokańskie słodycze różnią się od tych, które można znaleźć w Europie, a ich głównymi składnikami są miód, daktyle, orzechy, kasza manna i suszone owoce.
Wszędzie w Maroku można znaleźć wiele sklepów sprzedających te słodycze. Można ich również spróbować w kawiarniach lub cukierniach, których nazwa pochodzi od francuskiego dziedzictwa kraju.
Wśród najbardziej znanych są słynne baklavy, ciekawe rogi gazeli lub makrud, ale różnorodność jest taka, że nie będziesz w stanie spróbować ich wszystkich.
Przyprawy

Chociaż przyprawy same w sobie nie stanowią pożywienia, nikt nie może wątpić w ich znaczenie w marokańskiej gastronomii. Bez nich wszystkie potrawy, których skosztujesz podczas podróży, byłyby naprawdę inne.
Przyprawy są również częścią atrakcji turystycznych, które można znaleźć w tym kraju. W każdym mieście znajduje się część souku specjalnie poświęcona ich sprzedaży. Niewiele jest doświadczeń bardziej typowych dla tego kraju niż spacer po placu Rahba Kedima w Marrakeszu, zanurzony w kolorze i zapachu przypraw.
Liczba przypraw, które można znaleźć, jest prawie nieskończona, ale oto nazwy najczęściej używanych, na wypadek gdybyś miał ochotę poeksperymentować z nimi po powrocie:
- Ras el Hanout: gwiazda marokańskiej kuchni. W rzeczywistości jest to mieszanka przypraw bez ustalonej receptury, ponieważ każdy sklep może pochwalić się najlepszą z nich. Mówi się, że do stworzenia mieszanki używa się do 30 różnych przypraw.
- Kminek: jeśli jesteś przyzwyczajony do kminku w słoikach sprzedawanego w supermarketach, zapach i smak tej przyprawy w Maroku zaskoczy Cię swoją intensywnością.
- Harissa: kolejna z najczęściej używanych przypraw w Maroku. Jest wytwarzana z koncentratu wędzonej i pieczonej czerwonej papryki, do której dodaje się kminek, sól i czosnek. Należy uważać, ponieważ w niektórych przypadkach może być nieco ostra, choć mniej niż przyprawa używana w Tunezji.
- Sezam: prażony na grillu, aby nadać potrawom inny smak.
- Woda z kwiatów pomarańczy: otrzymywana przez gotowanie kwiatów pomarańczy, jest używana w marokańskich słodyczach i deserach.
- Cytryny konserwowane w soli: używane w wielu marokańskich potrawach, takich jak tangia.