Więcej o: Lekcje gotowania w Como
Od nauki przygotowywania tradycyjnego włoskiego makaronu po poznawanie smaków polenty - lekcje gotowania to doskonały sposób, aby dowiedzieć się nieco więcej o tradycji i kulturze gastronomicznej Lago di Como i regionu Lombardii.
W każdym z tych doświadczeń nauczysz się rozpoznawać i odtwarzać tradycyjne smaki w towarzystwie doświadczonego szefa kuchni. Spróbujesz także wszystkich swoich dzieł i skosztujesz najlepszych win z Lombardii. Doświadczenia gastronomiczne, których nie można przegapić wśród najlepszych rzeczy do zobaczenia i zrobienia w Lago di Como.
1. Zajęcia gastronomiczne prowadzone przez profesjonalnego szefa kuchni w Bellagio

Podczas tego spotkania z włoską kuchnią poznasz sekrety jej autentycznej gastronomii od lokalnego szefa kuchni, który nauczy Cię wszystkiego, co chcesz wiedzieć z jego domowej kuchni. W tym celu odwiedzisz tradycyjną willę położoną nad brzegiem jeziora Como.
Podczas stażu nauczysz się gotować szeroką gamę przystawek, makaronów i dań mięsnych, najsilniejszych w gastronomii regionu. Następnie będziesz miał okazję skosztować własnych domowych kreacji. W tym samym czasie będziesz mógł cieszyć się dobrym lokalnym winem, a na koniec skosztujesz pysznego włoskiego deseru.
Szef kuchni przekaże ci wszystkie wskazówki i techniki, których potrzebujesz, aby nauczyć się zarządzać kompletnym włoskim menu. Co więcej, to doświadczenie edukacyjne jest dostosowane do wszystkich poziomów zaawansowania.
Interesujące szczegóły
- Cena: udział w tym doświadczeniu kosztuje około 260 euro za osobę.
- Czas trwania: ukończenie tego doświadczenia może zająć do 3 godzin.
- Środek transportu: doświadczenie odbywa się w jednym miejscu, ale będziesz musiał samodzielnie dotrzeć do punktu spotkania.
- Zalety tej opcji: profesjonalny szef kuchni będzie ci towarzyszył podczas całej lekcji gotowania. Wykorzystywane są wszystkie organiczne i sezonowe składniki. Będziesz mógł zabrać do domu książeczkę z przepisami, których się nauczyłeś.
- Wady tej opcji: transport do i z miejsca zakwaterowania nie jest wliczony w cenę, ale można poprosić o taką usługę.
2. Prywatna lekcja gotowania nad jeziorem Como z Mediolanu

W przypadku tej aktywności musisz wziąć pod uwagę, że aby dostać się nad jezioro Como, musisz wylądować na lotnisku Malpensa w Mediolanie i koniecznie będziesz musiał dokonać transferu nad jezioro Como, jest to doświadczenie, które polecam uwzględnić w planie podróży, gdy tylko dotrzesz do tego regionu Lombardii.
W tym przypadku, aby dostać się z Mediolanu do Como, należy wsiąść do pociągu, a następnie udać się promem do regionu Blevio. Po dotarciu na miejsce rozpoczniesz zajęcia od nauki prawdziwego włoskiego stylu gotowania podczas całodniowego prywatnego doświadczenia.
Następnie, w towarzystwie profesjonalnego szefa kuchni, będziesz mógł przygotować pełne menu składające się z dwóch dań, jednego dania głównego i deseru: domowego makaronu i tiramisu. Pod koniec zajęć będziesz miał okazję cieszyć się własnymi kreacjami i skosztować tradycyjnego włoskiego wina.
Zaraz po zakończeniu dzielenia się posiłkiem możesz wybrać się na pieszą wycieczkę po Como przed powrotem do hotelu lub zakwaterowania.
Interesujące szczegóły
- Cena: będziesz musiał zapłacić około 320 euro, aby cieszyć się tym doświadczeniem.
- Czas trwania: jest to całodniowa wycieczka, która może trwać około 7 godzin.
- Środki transportu: transport pociągiem i promem z Mediolanu jest wliczony w cenę.
- Zalety tej opcji: wszystkie materiały do wykorzystania podczas zajęć są wliczone w cenę. Degustacja posiłków i wsparcie profesjonalnego szefa kuchni są również wliczone w cenę. Będziesz mógł zabrać do domu przepisy, aby przećwiczyć to, czego się nauczyłeś. Zajęcia są prywatne, co oznacza, że uczestniczysz w nich tylko Ty i Twoja grupa.
- Wady tej opcji: ta wycieczka ma minimalną liczbę osób na rezerwację i jest przeprowadzana w grupach od 2 do 4 osób.
3. Miłość do makaronu: lekcje makaronu i tiramisu w małych grupach w Como

W domu miejscowego w Como odbędzie się to doświadczenie, podczas którego nauczysz się robić świeży makaron i prawdziwe klasyczne, ręcznie robione tiramisu. Jest to kameralna lekcja gotowania dla nie więcej niż 12 osób, więc uwaga jest praktycznie spersonalizowana.
W trakcie zajęć miejscowy opowie o wszystkich sztuczkach związanych z ręcznym zwijaniem świeżego makaronu, co jest częścią włoskiej tradycji. Pomoże ci również stworzyć kilka dań, ucząc cię i opowiadając anegdoty o kulturze i gastronomii regionu Lombardii.
Szef kuchni, który poprowadzi zajęcia, będzie cesarino, czyli typem szefa kuchni, który bardzo dobrze zachowuje swój styl gotowania rzemieślniczego, zachowując tradycje regionalnej kuchni Lombardii. Dzięki wyborowi gastronomicznemu tego doświadczenia, zajęcia te mogą stać się jedną z najlepszych rzeczy do zrobienia w Lago di Como.
Interesujące szczegóły
- Cena: możesz doświadczyć tego doświadczenia za około 110 euro za osobę.
- Czas trwania: zajęcia trwają około 3 godzin.
- Środek transportu: ta wycieczka odbywa się w domu Cesarino, więc będziesz musiał dostać się tam na własną rękę, prywatnym samochodem lub transportem publicznym.
- Zalety tej opcji: zawsze będzie ci towarzyszył doświadczony szef kuchni. Wszystko, czego potrzebujesz w kuchni, będzie również wliczone w cenę.
- Wady tej opcji: nie jest to doświadczenie przyjazne dla osób na wózkach inwalidzkich. Transfer na miejsce nie jest wliczony w cenę.
4. Prywatne lekcje gotowania z obiadem lub kolacją w cenie

Podczas tej prywatnej lekcji nauczysz się przygotowywać klasyczne dania z regionu Lombardii w towarzystwie szefowej kuchni Cesariny, która nie tylko zaprosi Cię do swojego domu, aby nauczyć się gotować w stylu mediolańskim, ale także sprawi, że poczujesz się jak w domu.
Wśród przygotowywanych dań znajdą się polenta, klopsiki, risotto i osso bucco. Na deser będziesz zachwycony przygotowaniem i degustacją tradycyjnego tiramisu. Najlepszą rzeczą w tym doświadczeniu jest to, że po zakończeniu gotowania będziesz mógł cieszyć się i dzielić posiłkiem z parami win i w towarzystwie wszystkich innych uczestników.
Szczegóły dotyczące zainteresowania
- Cena: możesz wziąć udział w tej lekcji gotowania za około 135 euro za osobę.
- Czas trwania: zajęcia mogą trwać około 3 godzin.
- Środek transportu: zajęcia odbywają się w jednym miejscu, więc będziesz musiał dotrzeć na miejsce spotkania we własnym zakresie, prywatnym samochodem lub transportem publicznym.
- Zalety tej opcji: składniki są dołączone do przygotowania menu różnych potraw, które będzie można skosztować wraz z czerwonymi i białymi winami z Lombardii. Po zakończeniu zajęć otrzymasz fartuch i torbę na zakupy.
- Wady tej opcji: transfer do i z miejsca spotkania nie jest wliczony w cenę.
5. Pasta Fresca w praktycznej klasie gotowania z miejscowym w Como

Jeśli jest coś, co charakteryzuje Lombardię, to jest to ogromna ilość i różnorodność pysznych dań. Polenta i risotto to kilka klejnotów, które nigdy nie są pomijane na liście najlepszych włoskich potraw i będą to dwa z dań, które będziesz mógł ugotować podczas tych zajęć, a także wyśmienity świeży makaron.
W tej praktycznej lekcji gotowania szef kuchni pomoże Ci odkryć najlepiej strzeżone sekrety robienia świeżego makaronu, takiego jak autentyczny włoski "nonnas". Ponadto możesz zadawać wszystkie pytania i ciekawostki dotyczące przygotowania każdego dania.
W trakcie przygotowywania makaronu nauczyciel nauczy cię technik przygotowywania i rozwijania "sfoglia", które jest niczym innym jak ciastem francuskim. Dowiesz się również, jak je kroić i utrwalać sos. Oczywiście będziesz miał okazję cieszyć się tym, co ugotowałeś, więc jest to aktywność, którą powinieneś zrobić, nawet jeśli odwiedzasz Lago di Como w ciągu jednego dnia
Interesujące szczegóły
- Cena: aby odkryć smaki Como, będziesz musiał zapłacić około 140 euro za osobę.
- Czas trwania: lekcja gotowania trwa około 3 godzin.
- Środek transportu: zajęcia odbywają się w określonym miejscu, ale trzeba do niego dotrzeć we własnym zakresie, prywatnym samochodem lub transportem publicznym.
- Zalety tej opcji: wszystkie materiały są wliczone w cenę, a także towarzystwo profesjonalnego szefa kuchni.
- Wady tej opcji: nie jest to opcja przyjazna dla osób poruszających się na wózkach inwalidzkich. Transfer do i z hotelu lub miejsca zakwaterowania nie jest zapewniony.
6. Lekcje gotowania w Bellagio plus wizyta w Villa Melzi

W tym doświadczeniu "Gotuj z widokiem" będziesz miał okazję gotować w jednej z najpiękniejszych i najbardziej popularnych wiosek nad jeziorem Como, którą jest Bellagio. Podczas zajęć szef kuchni nauczy Cię, jak zrobić ravioli, tagliatelle, a na koniec będziesz mógł przygotować tradycyjny deser.
Najlepszą rzeczą w gotowaniu w tym miejscu jest to, że podczas całych zajęć można również podziwiać widoki na jezioro i góry otaczające jezioro Como. To wielokulturowe doświadczenie, ponieważ będziesz miał również okazję usiąść przy dużym stole razem z szefem kuchni, aby ćwiczyć język włoski.
Poznasz tajne przepisy na ciasto makaronowe i sztuczki, aby uczynić je jeszcze lepszym. Te lekcje gotowania są idealne dla osób, które nie mają żadnego doświadczenia. Po ugotowaniu włoskich potraw możesz odwiedzić ogrody Villa Melzi. Aby jeszcze bardziej docenić wizytę, umieściłbym tę aktywność wśród najlepszych rzeczy do zrobienia w Como latem.
Interesujące szczegóły
- Cena: około 250 euro za osobę.
- Czas trwania: doświadczenie to zajmie około 4 godzin.
- Środki transportu: to doświadczenie odbywa się w jednym miejscu, ale będziesz musiał samodzielnie dotrzeć do punktu spotkania.
- Zalety tej opcji: transport z powrotem do miejsca zakwaterowania jest wliczony w cenę.
- Wady tej opcji: dodatkowe napoje i posiłki nie są wliczone w cenę, z wyjątkiem tych zawartych w programie.
7. Gotowanie w Bellagio z szefem kuchni Luigim Gandolą

Podczas tej lekcji gotowania nie tylko nauczysz się przyrządzać niektóre potrawy, ale także poznasz dziedzictwo kulinarne Como i północnej części Lombardii. Ta praktyczna lekcja w Bellagio będzie inna, ponieważ zabierze Cię do kuchni rodzinnej restauracji w regionie.
Przygotujesz dobre danie z makaronu od podstaw, podczas gdy profesjonalny szef kuchni będzie Ci towarzyszył i nauczy Cię wszystkiego, co musisz wiedzieć. Następnie będziesz miał okazję skosztować swojego dzieła, a wszystko to na tarasie na świeżym powietrzu, więc jest to dobra opcja do zrobienia latem, zamiast włączać ją do rzeczy do zobaczenia w Lago di Como zimą.
Po ukończeniu kursu oprócz certyfikatu otrzymasz w prezencie książkę kucharską i butelkę domowej oliwy z oliwek. Otrzymasz również fartuch jako prezent za udział w zajęciach.
Interesujące szczegóły
- Cena: to doświadczenie kosztuje około 260 euro.
- Czas trwania: ukończenie tego doświadczenia zajmie około 4 godzin.
- Środek transportu: zostaniesz przewieziony vanem z portu promowego do i z miejsca zakwaterowania.
- Korzyści z tej opcji: obejmuje kilka bezpłatnych upominków, takich jak książka kucharska, fartuch i butelka domowej oliwy z oliwek. Transfer do i z miejsca zakwaterowania jest również wliczony w cenę.
- Wady tej opcji: posiłki i napoje nie są wliczone w cenę poza tymi wyszczególnionymi w pakiecie. Wycieczka nie jest przystosowana dla osób poruszających się na wózkach inwalidzkich.
8. Szkolenie z robienia pizzy w Como

Podczas zajęć z robienia domowej pizzy szef kuchni, który będzie Twoim nauczycielem, nauczy Cię, jak przygotować to tradycyjne danie w sposób rzemieślniczy i przy użyciu wyłącznie świeżych składników. Doświadczenie jest praktycznie spersonalizowane, ponieważ podczas szkolenia będziesz mieć nie więcej niż pięciu kolegów z klasy.
Spodoba ci się sposób, w jaki profesjonalny piekarz będzie prowadził warsztaty, ponieważ zawsze będzie nieformalny i przyjazny. Podczas przygotowywania pizzy możesz delektować się kieliszkiem wina i domową sałatką.
Z przyjemnością dowiesz się również o wysokiej jakości składnikach używanych do przygotowania pizzy, z których większość jest kupowana od lokalnych producentów. Oczywiście na koniec usiądziesz, aby cieszyć się własnoręcznie przygotowaną pizzą.
Interesujące szczegóły
- Cena: przybliżona cena tego doświadczenia wynosi 150 euro za osobę.
- Czas trwania: w kuchni spędzisz około 2 godzin.
- Środek transportu: to doświadczenie odbywa się w jednym miejscu, więc będziesz musiał dotrzeć do punktu spotkania na własną rękę, korzystając z transportu publicznego lub prywatnego.
- Zalety tej opcji: możesz wybrać opcję wegetariańską, ale musisz nas o tym poinformować podczas rezerwacji.
- Wady tej opcji: napoje i posiłki nie są wliczone w cenę, z wyjątkiem tych wyszczególnionych w pakiecie.
9. Prywatna lekcja makaronu w domu Cesariny z degustacją w Como

Makaron jest królową włoskiej kuchni, więc podczas tej lekcji gotowania nauczysz się go przygotowywać razem z Cesariną, która pomoże Ci odkryć swoje umiejętności wyrabiania ciasta i przygotować ten włoski przysmak.
Jest to prywatna lekcja, więc będziesz mógł zapytać swojego nauczyciela o wszystko, co chcesz i czego potrzebujesz podczas gotowania. Poznasz sekrety i historię najbardziej lubianych dań z makaronu w regionie.
Interesujące szczegóły
- Cena: możesz zapłacić około 160 euro za osobę za to doświadczenie.
- Czas trwania: lekcja gotowania potrwa około 3 godzin.
- Środek transportu: na miejsce spotkania należy dotrzeć we własnym zakresie, korzystając z prywatnego samochodu lub transportu publicznego.
- Zalety tej opcji: są to zajęcia prywatne, co oznacza, że uczestniczysz w nich tylko Ty i Twoja grupa. Przepisy i akompaniament szefa kuchni są wliczone w cenę. Degustacja z winem i kawą jest również wliczona w cenę.
- Wady tej opcji: transfer do i z hotelu lub miejsca zakwaterowania nie jest wliczony w cenę.
10. Lekcja gotowania serów i degustacja serów z szefem kuchni Luigim Gandolą

Ta aktywność jest jedną z najbardziej wyjątkowych lekcji gotowania, ponieważ nauczysz się, jak wytwarzać niektóre z tradycyjnych produktów z sera z jeziora Como. Szef kuchni Luigi Gandola nauczy Cię, jak przygotować przepis na ser swojego dziadka i ojca.
Oprócz nauki wytwarzania tych dwóch rodzajów sera, dowiesz się, jak zrobić specjalne masło Como, które jest typowe dla tego regionu i które towarzyszy wielu typowym potrawom włoskiej gastronomii.
Interesujące szczegóły
- Cena: przybliżona cena tej atrakcji wynosi 280 euro za osobę.
- Czas trwania: na tę aktywność można przeznaczyć około 4 godzin.
- Środek transportu: będziesz musiał dostać się do tego miejsca na własną rękę, prywatnym samochodem lub korzystając z transportu publicznego.
- Zalety tej opcji: można zabrać wózki dziecięce. Wszystko, czego będziesz używać w kuchni, jest wliczone w cenę.
- Wady tej opcji: nie jest zalecana dla osób z nietolerancją lub alergią pokarmową. Napoje i posiłki nie są wliczone w cenę, z wyjątkiem tych określonych w pakiecie. Transfer do i z miejsca zakwaterowania nie jest wliczony w cenę.
Wskazówki dotyczące udziału w lekcji gotowania

- Upewnij się, że masz alergie pokarmowe i poinformuj o tym prowadzącego zajęcia, zanim zapiszesz się na tego typu zajęcia.
- Bądź bardzo głodny na każdym spotkaniu kulinarnym, ponieważ będziesz musiał spróbować swoich przygotowań.
- Zapytaj nauczyciela , czy możesz przyprowadzić ze sobą dzieci, aby mogły uczestniczyć w zajęciach.
- Noś wygodne ubrania, buty i sztućce - pamiętaj, że będziesz w kuchni i istnieje prawdopodobieństwo, że dostaniesz na siebie jakieś składniki.