Wycieczka kulinarna po Neapolu
O tej aktywności
- Rezerwacja jest potwierdzana natychmiast
- Ta opcja zapewnia BEZPŁATNE anulowanie: zarezerwuj bez żadnego ryzyka!





Najważniejsze informacje
Ta gastronomiczna wycieczka pozwoli ci odkryć autentyczną neapolitańską p izzę i inne lokalne przysmaki kulinarne. Trasa obejmuje lokalnego przewodnika, który będzie ci towarzyszył przez historyczne centrum miasta i z którym będziesz mógł odwiedzić targ Pignasecca, jeden z najstarszych w mieście. Będziesz miał okazję skosztować przysmaków takich jak limoncello, cuoppo, mozzarella, sfogliatelle i innych specjałów podczas wycieczki trwającej około 2 godzin.
- Poznaj tradycyjną dzielnicę w towarzystwie doświadczonego przewodnika.
- Skosztuj pizzy fritta, cuoppo, babà, mozzarelli i innych neapolitańskich przysmaków
- Delektuj się kieliszkiem limoncello i filiżanką kawy espresso
Co obejmuje
- Wycieczka gastronomiczna po Neapolu
- Lokalny przewodnik
- Jedzenie uliczne
- Limoncello
Wybierz uczestników i datę
Krok po kroku
Ta wycieczka trwa około 2 godzin i koncentruje się na specjałach gastronomicznych Neapolu. Miasto Wezuwiusza słynie z ulicznego jedzenia i mieszkańców, którzy utrwalają tradycyjne przepisy. Przewodnik-ekspert będzie towarzyszył Ci przez stare miasto, pozwalając Ci spróbować nie tylko ulicznego jedzenia, ale także limoncello i filiżanki kawy espresso. Trasa zazwyczaj przebiega przez dzielnicę Quartieri Spagnoli, a punktem wyjścia jest zazwyczaj targ Pignasecca.
Neapol jest synonimem pizzy i nie trzeba siedzieć przy stole, aby się nią delektować. Podczas wycieczki można spróbować dwóch wersji: pizzy smażonej i pizzy a portafoglio. W drugim przypadku jest ona składana na sobie, ma mniejszą średnicę i mniej dodatków, choć jest nie mniej smaczna. Z kolei wycieczka zazwyczaj obejmuje inne specjały, takie jak:
- Tarallo napoletano - Pikantny wypiek w kształcie pączka. Ciasto jest na bazie smalcu i zawiera paprykę oraz migdały.
- Mozzarella - najsłynniejszy włoski świeży ser. Jest wytwarzany ze świeżego, pełnego mleka bawolego, hodowanego na otwartych pastwiskach. Na podniebieniu ma bardziej zwartą konsystencję, która skrywa kremowe serce.
- Cuoppo - najsłynniejszy neapolitański street food. Jest to chłonny papierowy stożek, który otacza smażone potrawy, takie jak kalmary, panierowane warzywa, crocchè (krokiety ziemniaczano-serowe), scagliuozz (smażone trójkąty z polenty), omlet z makaronu i wiele innych. Zazwyczaj występują trzy odmiany: lądowa, morska i słodka.
- Trippa - zimna sałatka ze świńskich nóg i ryjów. Smak jest łagodniejszy dzięki dressingowi z cytryny i oliwy.
Gastronomiczna wycieczka po Neapolu nie może pominąć słodkiej części. Miasto słynie z deserów, takich jak sfogliatelle (ciasto francuskie wypełnione słodkim serem ricotta), pastiera (kruche ciasto wypełnione serem ricotta, jajkami, cukrem, mlekiem i aromatem kwiatu pomarańczy) i babà, miękkie ciasto nasączone rumem. Wycieczka obejmuje również kieliszek limoncello i filiżankę parującej kawy.