Praga jedzenie: dania, których nie możesz przegapić

Chociaż Praga jest jednym z najczęściej odwiedzanych miast w Europie, jej gastronomia nie jest dobrze znana poza granicami Czech. Jeśli jesteś ciekawy, co znajdziesz w jej restauracjach, przygotowałem krótką listę najsłynniejszych dań.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

7 min czytania

Praga jedzenie: dania, których nie możesz przegapić

Restauracja w Pradze | ©R Boed

Przygotowując listę tego, co warto zobaczyć i zrobić w Pradze, nie można zapomnieć o jednej rzeczy: jej gastronomii. W końcu jest ona częścią kultury tego kraju i będzie ci towarzyszyć podczas całej podróży. Powinieneś wiedzieć, że czeskie jedzenie ma wiele punktów wspólnych z resztą Europy Środkowej, z silną obecnością mięsa i zwyczajem serwowania dużych ilości.

Wieprzowina, cielęcina i kurczak to główne składniki praskiego jedzenia, ze znaczącą obecnością kaczki w niektórych z najpopularniejszych przepisów. Oznacza to, że nie jest to łatwe miejsce dla wegetarian, chociaż dostępne są opcje wegetariańskie. Większości dań towarzyszą różne rodzaje sosów i wszechobecne knedliki.

1. Koleno (golonka)

Jedzenie Koleno| ©Luke Porwol
Jedzenie Koleno| ©Luke Porwol

Jeśli istnieje jedno danie obecne w prawie wszystkich najlepszych praskich restauracjach, jest to golonka wieprzowa. W rzeczywistości, jeśli wybierzesz się na gastronomiczną wycieczkę, ten przepis z pewnością się pojawi.

Golonka wieprzowa to rozkosz dla miłośników mięsa, ponieważ smak i delikatna technika gotowania sprawiają, że ten przepis jest niezrównanym kąskiem, z chrupiącą powierzchnią zewnętrzną i rozpływającym się w ustach wnętrzem.

Głównym składnikiem jest oczywiście świńskie kolano, które piecze się przez kilka godzin, aby mięso było miękkie i łatwo odchodziło od kości. Zwykle doprawia się je cebulą, chili, czosnkiem, czarnym pieprzem i innymi przyprawami, a następnie podaje z chrzanem, chlebem żytnim i musztardą.

Polecam spróbować go w porze lunchu, ponieważ może być zbyt ciężkim posiłkiem na kolację.

Zarezerwuj wycieczkę gastronomiczną po Pradze

2. Sznycel

Sznycel| ©Bianca Bueno
Sznycel| ©Bianca Bueno

To danie w rzeczywistości pochodzi z sąsiedniej Austrii, jak być może zauważyłeś, jeśli kiedykolwiek byłeś na wycieczce w Wiedniu. Jednak Praga przyjęła przepis z niewielkimi modyfikacjami i dziś jest bardzo popularna we wszystkich swoich restauracjach. Należy pamiętać, że w wielu menu można go znaleźć pod nazwą Řízek (po angielsku panierowany).

Jedną z zalet tego dania jest jego wszechstronność, jeśli chodzi o prezentację. W Pradze zazwyczaj przyrządza się go z wieprzowiną, ale niedaleko mu do kurczaka.

Jego przygotowanie jest dość proste, ponieważ wystarczy zamarynować filet z mięsa, a następnie panierować go i smażyć na oleju na złoty kolor.

Zarezerwuj wycieczkę gastronomiczną po Pradze

3. Česká Bramborová,

Česká Bramborová,| ©Mercado Calabijo
Česká Bramborová,| ©Mercado Calabijo

Zupy są integralną częścią czeskiej kuchni. W zimnych miesiącach są idealnym sposobem na rozpoczęcie posiłku, a co więcej, istnieje tak wiele odmian, że każdego dnia pobytu można spróbować innej.

Jedną z najpopularniejszych zup w stolicy Czech jest Ceská Bramborová, tak bardzo, że wielu uważa ją za zupę narodową.

Podstawą tej zupy są ziemniaki i grzyby, do których dodaje się warzywa i zazwyczaj kawałki cielęciny. Jednak, podobnie jak w przypadku wielu innych popularnych potraw, w każdym regionie Republiki Czeskiej można znaleźć niewielkie różnice w składnikach.

4. Chlebíček

Chlebek| ©Juan de Vojníkov
Chlebek| ©Juan de Vojníkov

Chociaż większość czeskiej kuchni opiera się na mięsie i jego sosach, można znaleźć również lżejsze dania, które można spożywać jako aperitif. Tak jest w przypadku chlebków, kromek chleba pokrytych masłem, serem do smarowania lub sałatką i zwieńczonych różnymi składnikami.

Chlebki są podstawą imprez towarzyskich w Pradze, od urodzin po imprezy szkolne i w miejscu pracy. Można je nawet znaleźć na pogrzebach.

Gdzie je znaleźć w Pradze

W stolicy Czech można znaleźć to danie w różnych sklepach w całym mieście. Oto tylko trzy z nich na wypadek, gdybyś miał ochotę spróbować:

  • Sisters: ten mały sklep na Starym Mieście jest uważany za miejsce, które przywróciło sprzedaż chlebków do powszechnego użytku, po czasach, gdy można je było znaleźć tylko w domach. Oprócz tych bardziej tradycyjnych, oferują również te z bardziej wymyślnymi składnikami, takimi jak wędzone ziemniaki z szynką lub grzybami.
  • Lahudky Zlaty Kriz: Położony bardzo blisko Placu Wacława, sklep ten charakteryzuje się oferowaniem oldschoolowych chlebków. To sprawiło, że stał się ulubionym miejscem mieszkańców, którzy często zatrzymują się, aby kupić ulubione produkty na szybką przekąskę.
  • Chlebicky Letná: Letná stała się jedną z najbardziej tętniących życiem dzielnic miasta w ostatnich latach, wraz z otwarciem kilku centrów rozrywki i restauracji. Jednym z najbardziej udanych jest ten popularny sklep oferujący ponad 20 różnych rodzajów chlebków. Jest to idealny wybór dla tych, którzy chcą urządzić sobie mały piknik w parku Letná, podziwiając widok na Stare Miasto.

Zarezerwuj wycieczkę gastronomiczną po Pradze

5. Grilované klobásy

Grilované klobásy.| ©Fredie033
Grilované klobásy.| ©Fredie033

Podczas podróży nierzadko próbujemy szybko coś przekąsić przed dalszym zwiedzaniem miasta. Może się to zdarzyć w Pradze po, na przykład, zwiedzaniu Dzielnicy Żydowskiej i w porze lunchu w drodze na Rynek Staromiejski. Rozwiązanie jest proste i smaczne: zamówić dobre Grilované klobásy ze straganu.

Pomimo skomplikowanej nazwy, ten posiłek to po prostu grillowana kiełbasa podawana na pysznej bułce z wybranym sosem. Pomimo swojej prostoty, nie myśl o nim jako o czymś podobnym do hot doga, ponieważ różnica w jakości mięsa kiełbasy i dotyku grilla sprawia, że jest on znacznie smaczniejszy.

Podczas zwiedzania miasta znajdziesz sporo stoisk serwujących to danie. Najpopularniejsze wśród turystów (i wielu mieszkańców) są te zlokalizowane na Placu Wacława i w okolicach Rynku Staromiejskiego.

6. Smazeny syr

Smazeny syr| ©GALAXY 2018 A7
Smazeny syr| ©GALAXY 2018 A7

Smazeny syr, jedna z kulinarnych specjalności Pragi, można znaleźć zarówno w restauracjach, jak i na ulicznych straganach. Można go opisać bardzo prosto jako smażony plaster sera, ale w rzeczywistości jest nieco bardziej skomplikowany.

Danie to jest zwykle przygotowywane z sera typu Edam pokrojonego w plastry o grubości około 15 centymetrów. Następnie zanurza się go w mące, jajku i bułce tartej i smaży na bardzo gorącym oleju. Podawany jest zazwyczaj z sałatką, frytkami i kawałkiem chleba. Czasami podawany jest również z czeską wersją sosu tatarskiego.

Rezultat z pewnością zachwyci miłośników sera, którzy będą cieszyć się chrupiącym, smacznym i sycącym daniem. Jednak według mieszkańców Pragi ważne jest, aby jeść go, gdy jest jeszcze gorący.

7. Knedliky

Knedliky| ©valcs
Knedliky| ©valcs

Kiedy patrzysz na menu restauracji w Pradze, często uderza Cię liczba dań, które zawierają to, co przetłumaczono na angielski jako knedliki. W pierwszej chwili można pomyśleć o rodzaju nadziewanego makaronu, ale w Czechach są one zupełnie innym produktem.

Nazwa tej potrawy w języku czeskim to knedliky i są one przygotowywane z mąki, jajka, soli, mleka i drożdży. Rezultat jest krojony jak chleb i używany jako dodatek do wielu gulaszów.

Smak knedliky jest bardzo łagodny, ale jego konsystencja sprawia, że doskonale wchłania smak sosu, który towarzyszy potrawom takim jak gulasz lub svíčková.

8. Svíčková

Svíčková| ©Matyáš Havel
Svíčková| ©Matyáš Havel

"Svíčková na smetaně" lub bezpośrednio svíčková to nazwa jednego z najpopularniejszych dań wśród mieszkańców Pragi i całego kraju.

Przepis składa się z cienko pokrojonej polędwicy wołowej marynowanej przez kilka godzin, aby zmiękła i wchłonęła smak dodanych aromatycznych ziół. Następnie przygotowuje się gęsty, kremowy sos o słodko-słono-kwaśnym smaku.

Chociaż danie to można znaleźć w każdej restauracji w Pradze, a może nawet na rejsie po Wełtawie, jest ono uważane za danie na specjalne uroczystości w Pradze, takie jak wesela.

Do sosu podaje się kilka plasterków knedlików, aby dopełnić końcowy efekt.

9. Gulasz

Gulasz| ©Dova
Gulasz| ©Dova

Kiedy słyszymy o gulaszu, zwykle myślimy o Węgrzech, kraju pochodzenia tego przepisu. Jednak Czesi zaadaptowali to danie , eliminując znaczną część ostrości węgierskiej papryki i dodając kilka elementów.

Tak więc gulasz w Pradze jest przygotowywany z mniejszą ilością warzyw i większą ilością mięsa, prawie zawsze wołowiny. W restauracjach można znaleźć dwa rodzaje gulaszu, jeden podobny do gulaszu, a drugi z większą ilością bulionu i podawany jako zupa.

Często podawany jest w misce z chleba i oczywiście w towarzystwie kilku kawałków knedlików.

10. Pečená kachna (kaczka)

Pečená kachna (kaczka)| ©Martin Sklenar
Pečená kachna (kaczka)| ©Martin Sklenar

Podczas gdy większość dań mięsnych w Pradze przygotowywana jest z wieprzowiny, cielęciny i kurczaka, może Cię uderzyć liczba menu reklamujących przepisy na dania z kaczki.

Podczas mojej wizyty w mieście najczęściej widziałem te reklamy w miejscach, w których można zjeść w pobliżu Zamku Praskiego, ale z pewnością można je znaleźć również w innych dzielnicach.

Głównym daniem z tego zwierzęcia jest pečená kachna, czyli w zasadzie pieczona kaczka. Rezultatem jest bardzo delikatne mięso pokryte chrupiącą skórką i podawane ze słodką kapustą.

Zarezerwuj wycieczkę gastronomiczną po Pradze

Jako bonus, uliczny słodycz: trdelnik.

Trdelnik| ©Tamorlan
Trdelnik| ©Tamorlan

Spacerując po centrum miasta (niezależnie od tego, czy byłeś w Pradze latem, czy zimą), w wielu miejscach zauważysz specyficzny zapach słodyczy. Powodem tego jest duża liczba sklepów i straganów sprzedających trdelnik, rodzaj pieczonego ciasta pokrytego cukrem.

Chociaż są one bardzo typowe dla praskich jarmarków bożonarodzeniowych, można je również znaleźć , gdy pogoda staje się cieplejsza. Istnieją jednak różnice między tymi dwoma porami roku. Gdy jest zimno, zwykle je się je same lub z gorącą czekoladą, podczas gdy gdy pogoda jest cieplejsza, są one zwykle wypełnione lodami o różnych smakach .

Towarzysz każdego posiłku w Pradze: piwo.

Podawanie piwa| ©Gonzalo Remy
Podawanie piwa| ©Gonzalo Remy

Biorąc pod uwagę, że Republika Czeska jest krajem o najwyższym spożyciu piwa na mieszkańca, nic dziwnego, że każdemu posiłkowi towarzyszy piwo.

Najpopularniejszym piwem komercyjnym jest Pilsner Urquell, którego browar można odwiedzić, jeśli wybierzesz się na wycieczkę do Pilzna. Oprócz tego można znaleźć wiele mniejszych lub rzemieślniczych piw, o których można dowiedzieć się więcej podczas zwiedzania niektórych z mniejszych browarów i wielu browarów w Pradze.

Czy uliczne stragany z jedzeniem są godne zaufania?

Uliczne stragany| ©timfilbert
Uliczne stragany| ©timfilbert

Ulice Pragi, a zwłaszcza jej place, pełne są ulicznych straganów oferujących szybkie jedzenie zarówno dla turystów, jak i mieszkańców. Można tam zamówić wszystko, od kiełbasek po hamburgery, a także bardziej wyszukane dania.

Ogólnie rzecz biorąc, można tam zjeść bez żadnych problemów. O ile nie zauważysz żadnych oczywistych problemów z higieną, stragany są dobrze kontrolowane i bezpieczne.