6 Najlepszych Klas Gotowania w Paryżu

6 Najlepszych Klas Gotowania w Paryżu

Więcej o: 6 Najlepszych Klas Gotowania w Paryżu

Paryż jest znany na całym świecie, między innymi z jakości pieczywa i deserów. Jedną z najlepszych rzeczy do zrobienia w Paryżu , jeśli lubisz gotować, jest udział w zajęciach z ciasta lub pieczenia. Po powrocie do swojego miasta będziesz mógł ugotować te przysmaki dla swojej rodziny i przyjaciół, a także pokazać im, że nauczyłeś się sekretów ich przygotowania od profesjonalnych kucharzy.

Ten rodzaj aktywności jest również świetnym sposobem na cieszenie się Paryżem z dziećmi, maluchy poko chają brudzenie rąk w profesjonalnej kuchni, przygotowując pyszne desery, które będą mogły później zjeść. Dowiedzą się także, jak wygląda codzienne życie w paryskiej cukierni lub piekarni oraz jak działają profesjonalne maszyny i jak korzystać z różnych przyborów kuchennych. Zapraszam na wycieczkę po najlepszych kursach gotowania w Paryżu.

1. Lekcja gotowania w Paryżu: naucz się robić makaroniki

Makaroniki| ©Anne Laurence
Makaroniki| ©Anne Laurence

Macarons to jedna ze specjalności francuskiej cukierni. Historia macarons sięga daleko wstecz, ponieważ były one podawane na królewskich weselach już w XV wieku.

Macarons są wyraźnym przykładem wyrafinowania i staranności, z jaką Francuzi podchodzą do swoich tradycyjnych wypieków. Dzieci nie mogą oprzeć się tym pysznym smakołykom, więc jeśli podróżujesz z maluchami, świetnym pomysłem jest zorganizowanie lekcji gotowania, aby nauczyć się je robić. Po powrocie do domu będą mogły odtworzyć przepis i poczęstować swoich przyjaciół.

Podczas tych trzygodzinnych zajęć instruktor nauczy Cię krok po kroku, jak zrobić pyszne makaroniki, które możesz następnie odtworzyć w domu. Po zrobieniu makaroników można skosztować ich przy filiżance herbaty lub kawy. Doświadczenie obejmuje wszystkie materiały, napój powitalny, kawę i pudełko z około 20 makaronikami wykonanymi przez Ciebie!

Interesujące szczegóły dotyczące tego doświadczenia

  • Cena: od około 120 euro za osobę.
  • Czas trwania: około 3 godzin.
  • Środek transportu: na miejsce zajęć należy dotrzeć własnym środkiem transportu, można dojechać autobusem, metrem, taksówką lub samochodem.
  • Zalety tej opcji: obejmuje napój powitalny, kawę i upieczone makaroniki.
  • Wady tej opcji: zajęcia nie są prowadzone w języku hiszpańskim.

2. Za kurtyną Boulangerie: wycieczka do francuskiej piekarni w Paryżu

Piekarnia Boulangerie| ©Juan Antonio Segal
Piekarnia Boulangerie| ©Juan Antonio Segal

Piekarnia, którą odwiedzisz, znajduje się w malowniczej dzielnicy Montmartre. Podczas tej wycieczki poznasz wszystkie sekrety tradycyjnej paryskiej piekarni, w której pokażą Ci, jak wytwarzają niektóre z najbardziej znanych chlebów, takich jak bagietka. Odkryjesz z pierwszej ręki pracę i dynamikę stojącą za produkcją klasycznego francuskiego pieczywa.

Podczas tej godzinnej wizyty, w miłej atmosferze, zobaczysz, jak to wszystko działa i otrzymasz świeżo upieczoną bagietkę i rogalika w prezencie. W tym przypadku zajęcia nie są praktyczne, nie będziesz gotować, ale zobaczysz , jak robią to pracownicy piekarni. Będziesz miał okazję zobaczyć i dowiedzieć się, jak działa sprzęt przemysłowy używany w dzisiejszych profesjonalnych piekarniach.

Interesujące szczegóły dotyczące tego doświadczenia

  • Cena: od około 34 euro za osobę.
  • Czas trwania: około 1 godziny.
  • Środek transportu: należy dojechać własnym środkiem transportu, autobusem, metrem, taksówką lub samochodem.
  • Zalety tej opcji: można zobaczyć mistrzów piekarnictwa przy pracy w czasie rzeczywistym w godzinach pracy piekarni.
  • Wady tej opcji: nie będziesz w stanie samodzielnie piec.

3. Odkryj Paryż podczas warsztatów wypieku bagietek i croissantów

Warsztaty wypieku bagietek i rogalików| ©Viator
Warsztaty wypieku bagietek i rogalików| ©Viator

Podczas tej wspaniałej aktywności nie tylko zobaczysz paryskiego piekarza w akcji, ale także ugotujesz własne bagietki i rogaliki według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Nauczą Cię wszystkich sekretów, abyś mógł zrobić własne bagietki i rogaliki po powrocie do domu. Jeśli znasz historię bagietki, zrozumiesz, dlaczego ten chleb jest tak ściśle związany z historią Francji od wieków i dlaczego zyskał taką sławę, jaką ma dzisiaj.

Grupy są małe, maksymalnie 8 osób, aby zapewnić osobistą uwagę instruktora.

Dowiesz się również, jak wybrać najlepsze składniki i oczywiście, jak działają różne maszyny przemysłowe w kuchni i do czego służą, a także jak prawidłowo używać głównych przyborów w profesjonalnej piekarni.

Będziesz mógł spróbować różnych rogalików i pieczywa, które zabierzesz ze sobą, aby cieszyć się nimi później.

Interesujące szczegóły dotyczące tego doświadczenia

  • Cena: od około 120 euro za osobę.
  • Czas trwania: około 2 godzin.
  • Środek transportu: dojazd własnym środkiem transportu, samochodem, metrem, autobusem lub taksówką.
  • Zalety tej opcji: jest to praktyczna lekcja, która pozwoli ci nauczyć się przepisów, abyś mógł je później odtworzyć tyle razy, ile chcesz.
  • Wady tej opcji: zajęcia nie są dostępne w języku hiszpańskim.

4. Dowiedz się, jak zrobić francuskie makaroniki w Paryżu

Gotowanie francuskich makaroników| ©Nico
Gotowanie francuskich makaroników| ©Nico

Podczas tych zajęć dowiesz się krok po kroku, jak przygotować najlepsze francuskie makaroniki. Będziesz uczestniczyć w wyborze rodzajów makaroników, które zostaną przygotowane podczas zajęć wraz z innymi uczestnikami.

Zajęcia odbywają się w osobistym mieszkaniu szefa kuchni, w swobodnej atmosferze i w grupach liczących maksymalnie 8 osób, dzięki czemu zajęcia są bardzo spersonalizowane i będziesz mieć możliwość wyjaśnienia wszelkich wątpliwości dotyczących składników i przygotowania.

Te zajęcia pozwolą ci nauczyć się gotować makaroniki w ten sam sposób, przy użyciu sprzętu i przyborów podobnych do tych, które możesz mieć w domu, a nie przy użyciu profesjonalnego sprzętu.

Po tych szczegółowych 3-godzinnych zajęciach zabierzesz pudełko pełne pysznych makaroników i przepis, którym podzielisz się ze znajomymi. Cena obejmuje korzystanie ze wszystkich przyborów i sprzętu, a także pudełko makaroników, które na koniec zabierzesz do domu.

Jeśli masz ochotę na słodycze, a makaroniki to dla Ciebie za mało, możesz spróbować zaspokoić swój deserowy głód, odwiedzając jedną z najlepszych cukierni w Paryżu, nie pożałujesz, Paryż to miasto, które ma do zaoferowania tak wiele przysmaków, że będziesz chciał spróbować ich wszystkich.

Interesujące szczegóły dotyczące tego doświadczenia

  • Cena: od około 120 euro za osobę.
  • Czas trwania: około 3 godzin.
  • Środki transportu: musisz dostać się tam własnymi środkami transportu, ale nie jest to skomplikowane, ponieważ mieszkanie znajduje się w centrum Paryża, a jeśli zastosujesz się do tych wskazówek, jak poruszać się po Paryżu, będzie to jeszcze łatwiejsze.
  • Zalety tej opcji: obejmuje przybory kuchenne i jest w małych grupach.
  • Wady tej opcji: nie jest to aktywność w języku angielskim.

5. Wycieczka za kulisy paryskiej cukierni

Lekcja gotowania| ©Jeff Hester
Lekcja gotowania| ©Jeff Hester

Po przybyciu do cukierni zjesz typowe francuskie śniadanie (wliczone w cenę wycieczki), a następnie zabierzesz się do pracy pod czujnym okiem paryskiego mistrza piekarstwa. Dowiesz się o składnikach potrzebnych do stworzenia bagietek, croissantów i pain au chocolates o tradycyjnym stylu, teksturze i smaku.

Dowiesz się, jak upiecniektóre z klasyków tradycyjnego francuskiego piekarnictwa ze wszystkimi sekretami, które znają tylko profesjonaliści, a także jak wybrać składniki, które najlepiej pasują do rodzaju chleba, który zamierzasz upiec.

Nauczyciel wyjaśni również i udzieli najlepszych wskazówek dotyczących metod przygotowania, takich jak idealny czas i temperatura, aby po powrocie do domu można było upiec najlepsze bagietki i croissanty oraz pain au chocolat, aby podzielić się nimi z rodziną.

Bagietki, croissanty i pain au chocolat to trzy francuskie klasyki piekarnicze, które każdy smakosz powinien wiedzieć, jak przygotować, skorzystaj z okazji, aby nauczyć się gotować te trzy przysmaki z łatwością i przy pomocy profesjonalisty, a następnie pochwal się znajomym umiejętnościami kulinarnymi, których nauczyłeś się podczas podróży.

Interesujące szczegóły dotyczące tego doświadczenia

  • Cena: od około 80 euro za osobę.
  • Czas trwania: około 2 godzin.
  • Środek transportu: należy przyjechać własnym środkiem transportu, metrem, autobusem, samochodem lub taksówką.
  • Zalety tej opcji: zajęcia odbywają się w języku hiszpańskim, więc możesz odpowiedzieć na wszelkie pytania w swoim języku ojczystym.
  • Wady tej opcji: grupy są duże, do 27 osób.

Zarezerwuj wycieczkę po cukierniach Paryża

6. Lekcja gotowania w Paryżu: Czekoladowe eklerki i ptysie z kremem

Eklery| ©David Lebovitz
Eklery| ©David Lebovitz

To doświadczenie koncentruje się na przygotowaniu dwóch francuskich klasyków cukierniczych, eklerów czekoladowych i ptysiów z kremem.

Nauczysz się gotować te wykwintne przysmaki od profesjonalnego francuskiego cukiernika, zgodnie z tradycyjnymi francuskimi przepisami, które są zazdrośnie strzeżone.

Twój nauczyciel nauczy Cię krok po kroku, jak zrobić ciasto choux i krem chantilly, poprzez jasne i szczegółowe wyjaśnienia. Jeśli próbowałeś już robić eklery i ptysie z kremem w domu, wiesz, że te przepisy są nieco skomplikowane i mają kilka małych sekretów, które nie pojawiają się w książkach z przepisami.

Nie rozpaczaj, jeśli eklery nadal nie wychodzą idealnie, ponieważ te zajęcia dadzą ci wszystkie sekrety potrzebne do zrobienia ich tak, jak robią to profesjonalni piekarze.

Pod koniec zajęć będziesz mógł zabrać ze sobą oryginalne przepisy do domu, aby móc je ponownie upiec bez żadnych problemów. Po zakończeniu tego wyjątkowego doświadczenia kulinarnego, będziesz mógł zabrać kilka eklerów lub ptysiów z kremem, aby cieszyć się nimi później przy dobrej kawie.

Interesujące szczegóły dotyczące tego doświadczenia

  • Cena: od około 106 euro za osobę.
  • Czas trwania: około 3 godzin.
  • Środek transportu: należy dojechać własnym środkiem transportu, autobusem, taksówką, samochodem lub metrem.
  • Zalety tej opcji: nauczysz się gotować według dwóch przepisów, które nie są zwykle spotykane na wycieczkach kulinarnych.
  • Wady tej opcji: nie są to zajęcia w języku hiszpańskim.

Jak zarezerwować lekcję gotowania w Paryżu

Rezerwacja wycieczki| ©Vlada Karpovich
Rezerwacja wycieczki| ©Vlada Karpovich

Ten rodzaj aktywności nie jest zwykle oferowany w hotelowych recepcjach, ale należy ich szukać na internetowej platformie turystycznej specjalizującej się w sprzedaży tego typu doświadczeń.

Te firmy internetowe zazwyczaj mają w swoim portfolio wycieczek, oprócz najlepszych wycieczek gastronomicznych po Paryżu, kilka opcji zajęć kulinarnych koncentrujących się na klasykach gastronomii, ciastkarstwie i tradycyjnej piekarni Paryża.

Oprócz możliwości znalezienia odpowiedniego rodzaju lekcji gotowania, na tych platformach można również znaleźć szeroką gamę doświadczeń i wycieczek oferowanych przez lokalnych przewodników, które są zazwyczaj poza obiegiem hotelowym, ponieważ są to spersonalizowane doświadczenia oferowane przez prywatnych przewodników. Polecam przejrzenie tych stron, aby zobaczyć wszystkie różne opcje, które można znaleźć.

Dlaczego warto wziąć udział w lekcjach gotowania w Paryżu?

Lekcja gotowania| ©Elaine
Lekcja gotowania| ©Elaine

Dla każdego entuzjasty gotowania spełnieniem marzeń jest nauczenie się od lokalnych profesjonalistów, jak przygotować niektóre z klasycznych ciast i wypieków jednej z najbardziej znanych kuchni świata. Możesz zobaczyć wiele przepisów w Internecie, ale to nie to samo, co uczenie się krok po kroku przygotowywania typowych francuskich przepisów od prawdziwych profesjonalistów.

Dzięki lekcji gotowania nie tylko nauczysz się gotować określone typowe danie, ale dzięki takiemu doświadczeniu dowiesz się jeszcze więcej o kulturze, zwyczajach i osobliwościach mieszkańców Paryża.

Jeśli nie jesteś wielkim fanem gotowania i nie masz dużych umiejętności, uczestnictwo w lekcji gotowania w Paryżu może dać ci inne narzędzia i wiedzę, których nie możesz nauczyć się z książek kucharskich i być może obudzić w tobie ukrytego smakosza.

Uwielbiam gastronomię i za każdym razem, gdy odwiedzam nowe miasto, zawsze uczestniczę w lekcji gotowania, jeśli mam taką możliwość. Nie tylko po to, aby nauczyć się przepisu, ale przede wszystkim dlatego, że chcę dowiedzieć się więcej o lokalnej kulturze i wchodzić w interakcje z mieszkańcami w zrelaksowany i autentyczny sposób, który można osiągnąć tylko poprzez coś, co wykracza poza różnice kulturowe: jedzenie.