10 najlepszych pintxos w Bilbao

Pintxos, jak hiszpańskie tapas znane są w Kraju Basków, są bardzo ważnym elementem lokalnej gastronomii i podstawową częścią turystyki kulinarnej w Bilbao. Opowiem ci o najlepszych z nich w mieście, abyś mógł lepiej poznać smaki, które znajdziesz w tym pięknym mieście.

Keyvis Montilva

Keyvis Montilva

9 min czytania

10 najlepszych pintxos w Bilbao

Pintxos | James Blatchley-Asfa

Wyjście i odkrywanie miasta poprzez jego restauracje, bary i tawerny jest jedną z najlepszych rzeczy do zobaczenia lub zrobienia w Bilbao. Jednocześnie pintxos to element kulinarny, który można zobaczyć podczas każdej wizyty w restauracjach specjalizujących się w kuchni baskijskiej, a nawet w innych, bardziej nowoczesnych i abstrakcyjnych lokalach.

Mając to na uwadze, w tej publikacji przedstawię wszystkie informacje, które należy znać, aby cieszyć się najlepszymi pintxos w Bilbao. Opowiem również o cechach, które definiują doświadczenie wizyty w każdej z tych malowniczych i znanych restauracji. Stały się one prawdziwymi skarbami tożsamości kulturowej największego miasta na wybrzeżu Kraju Basków.

1. Faszerowane małże Baste

Faszerowane małże| ©BiCT
Faszerowane małże| ©BiCT

Baste to restauracja, która zawiera w sobie wszystko, czego można oczekiwać od typowej baskijskiej tawerny w historycznej dzielnicy Bilbao. Znajduje się w samym sercu miejskiego szlaku barów pintxo, zaledwie kilka metrów od Muzeum Basków i przy deptaku Muñoz Maria Kalea. Jest to jeden z podstawowych przystanków podczas niektórych z najlepszych wycieczek gastronomicznych po Bilbao i nie ma wątpliwości, że faszerowane małże są bohaterem repertuaru gastronomicznego tego miejsca.

Charakteryzuje się restauracją z obfitymi porcjami, raczej świąteczną atmosferą oraz bardzo tradycyjnym i dość baskijskim podejściem kulinarnym. Dlatego małże, znane jako mojojones, są zwykle nadziewane różnymi smakami. Ten z sosem beszamelowym z papryką, smażonym pomidorem i panierowany w mące jest jednym z ulubionych dań lokalnych gości. Zwykle towarzyszy mu regionalne białe wino z Kraju Basków lub La Rioja.

Nie jest to luksusowy lokal, nie jest też zbyt turystyczny, ale pasja, jaką mieszkańcy Bilbao czują do tego dania, doskonale oddaje to, czym są pintxos dla tej społeczności. A także to, jak wiele radości może sprawić rozpoczęcie wycieczki po mieście, aby cieszyć się najlepszymi z nich wszystkich.

Interesujące szczegóły:

  • Godziny otwarcia: Baste jest otwarte od wtorku do niedzieli od 9 rano do 1 w nocy. Oznacza to, że może to być miejsce na poranne śniadanie lub nocne wyjście na drinka i jedzenie nadziewanych małży w najlepszym baskijskim stylu.

Zarezerwuj najlepsze wycieczki gastronomiczne w Bilbao

2. Kilka środków w Bodega Joserra

Winiarnia Joserra| ©Xerardo P
Winiarnia Joserra| ©Xerardo P

Skromna Bodega Joserra znajduje się w geograficznym centrum historycznego centrum Bilbao, przy słynnej ulicy Cantón Alejandro de la Sota. Jest to typowa tawerna, bez zbytniej atmosfery i z dużym uznaniem dla lokalnej społeczności, gdzie prawdziwym bohaterem tego miejsca są jego produkty. Wśród nich jest to, co dla wielu ekspertów gastronomicznych w mieście jest kanapką par excellence, medio con bonito y divisa.

To miejsce ma praktycznie sto lat i pierwotnie było punktem sprzedaży, który ubiegał się o licencję na dostarczanie alkoholu po otrzymaniu grzywny za tradycję serwowania wina swoim klientom. Należy pamiętać, że to miejsce to przede wszystkim kanapki z każdym możliwym nadzieniem, takim jak schab, chorizo, szynka, sardynki i anchois. Doskonałym pomysłem jest więc wypicie piwa w środku podczas wizyty i cieszenie się autentycznym doświadczeniem pintxo w Bilbao.

W rzeczywistości interesująca prostota tego miejsca sprawia, że jest ono częstym elementem najbardziej wykwintnych wycieczek gastronomicznych w Bilbao. Prawda jest bowiem taka, że środki Bodega Joserra są historycznym elementem gastronomii obszaru siedmiu ulic Bilbao.

Interesujące szczegóły:

  • Godziny otwarcia: ta niedroga i skromna bodega zwykle otwiera swoje drzwi od 8 rano do 11 wieczorem. Harmonogram ten obowiązuje od poniedziałku do soboty zarówno w szczycie, jak i poza sezonem, ponieważ publiczność tego miejsca składa się głównie z mieszkańców Bilbao.

Zarezerwuj oryginalną wycieczkę gastronomiczną dla smakoszy w Bilbao

3. Omlet w pokoju gier Concha-1

Tortilla w Bilbao| ©DEPINTXOS
Tortilla w Bilbao| ©DEPINTXOS

Czasami najlepsze jedzenie można znaleźć w najbardziej niezwykłych miejscach, jakie można sobie wyobrazić. Salón de Juego Concha-1 pasuje do tego opisu, ponieważ chociaż nie jest to restauracja w najściślejszym tego słowa znaczeniu, nadal jest to najlepsze miejsce na zjedzenie dobrego omletu w stylu baskijskim w Bilbao. Miejsce to znajduje się poza Starym Miastem w Bilbao, ponieważ znajduje się po drugiej stronie rzeki na ulicy General Concha, kilka metrów od słynnego Plaza de Moyúa.

Tortille są dostępne w różnych smakach, z grzybami, txaką, szynką i serem, szynką Serrano i kilkoma innymi podobnymi składnikami. Jednak tradycyjna ziemniaczana jest najlepsza ze wszystkich i to właśnie ona sprawiła, że miejsce to stało się miejscem, które warto odwiedzić, myśląc o najlepszych pintxos w Bilbao.

Należy pamiętać, że wygląd talerzy jest bardzo rustykalny i niedbały, w najlepszym stylu tawerny lub sali gier, gdzie smak serwowanego jedzenia ma znacznie większe znaczenie niż piękno przygotowania. W rzeczywistości, kiedy odwiedzisz to miejsce, zauważysz, że większość obecnych tam osób jest tam tylko po to, aby skosztować tych słynnych omletów, które stały się mitycznym elementem kulinarnej sceny Bilbao.

Nie martw się o wstęp swoich dzieci, ponieważ jest to bezpieczny i przyjazny rodzinie plan, który należy do atrakcji do zobaczenia i zrobienia w Bilbao z dziećmi. Radzę jednak wybrać się tam po południu, na wypadek, gdyby wieczorem odbywał się mecz, który sprawi, że uczestnicy będą zbyt podekscytowani i zmienią atmosferę tego miejsca.

Interesujące szczegóły:

  • Godziny otwarcia: to miejsce jest otwarte każdego dnia tygodnia od 7 rano do 1 po południu. To sprawia, że spróbowanie tego omletu jest dobrym pomysłem na śniadanie, lunch, a nawet kolację.

4. Tradycyjne trójkąty w El Eme

El Eme| ©Jose Miguel Ferrera
El Eme| ©Jose Miguel Ferrera

Tuż obok hali hazardu znajduje się kolejny lokal z jedzeniem, które jest równie proste i równie ważne dla kulinarnej tożsamości Bilbao. To Eme i jest to w zasadzie bardzo konwencjonalna restauracja z kanapkami i pintxo. Oferuje trójkąty, które podbiły serca i podniebienia lokalnej publiczności.

Jest to kanapka z pokrojonego chleba wypełnionego szynką i sałatą, która jest bardzo typową przekąską, która do tej pory nie ma w sobie nic specjalnego. Wszystko zmienia się po dodaniu sekretnego sosu, który odróżnia te trójkąty od innych kanapek w mieście. Jest tak pyszny, że stało się tradycją, aby goście próbowali odgadnąć, jakie składniki są w nim zawarte.

Ten lokal ma ponad pół wieku historii, a trójkąty są jedną z głównych pozycji w menu od samego początku. Z tego powodu El Eme jest często włączane do wycieczek pintxo po Bilbao, które koncentrują się na historii tej społeczności i są opowiadane przez autentycznego miejscowego.

Nie czuj się niestosownie, jeśli podczas wizyty będziesz chciał zjeść więcej niż jeden trójkąt. Inną wspaniałą tradycją jest usiąść i zamówić wieżę dla każdej osoby przy stole i zobaczyć, komu uda się zjeść całość, nie prosząc o nic na wynos.

Interesujące szczegóły:

  • Godziny otwarcia: El Eme przyjmuje gości od poniedziałku do soboty w godzinach od 10 rano do 9 wieczorem. Z tego powodu zaleca się, aby nie zostawiać tego słynnego pintxo jako opcji o północy, wiedząc, że restauracja nie będzie otwarta jak inne miejsca na tej liście.

Pintxos, jedzenie i historia Bilbao z lokalnym przewodnikiem

5. Jajka Mollets w Gure Toki

Jajka Mollets| ©juancarlos68
Jajka Mollets| ©juancarlos68

Plaza Nueva w Bilbao jest domem dla Gure Toki, jednej z najbardziej znanych restauracji na najbardziej awangardowej scenie gastronomicznej miasta. Jej bar pintxo jest ikoną w obszarze turystycznym Casco Viejo, dlatego zawsze zauważysz, że jest to stosunkowo zatłoczone miejsce o nietypowych porach dnia.

Jego propozycja charakteryzuje się oferowaniem dość wyszukanych i wykwintnych dań w miniaturze, dzięki czemu haute cuisine jest dostępna w wygodnym formacie pintxo. Jednocześnie wszystkie przepisy są połączeniem tradycyjnych elementów kuchni baskijskiej z bardziej nowoczesnymi składnikami importowanymi kulturowo z innych części świata.

Żeberka wołowe, sernik i dorsz to tylko niektóre z rzeczy, których warto spróbować z menu Gure Toki. Jednak jajka mollet są jedną z głównych cech, które odróżniają to miejsce od innych miejsc w mieście. Składają się one z miski gotowanych jaj przepiórczych z grzybami, ziemniakami i kremem z sera idiazábal.

Interesujące szczegóły:

  • Godziny otwarcia: Gure Toki jest otwarte każdego dnia tygodnia z wyjątkiem środy od 10 rano do 11 wieczorem. Wyjątkiem są również niedziele, ponieważ są one otwarte tylko do 4 po południu.

Kup wycieczkę gastronomiczną na wysokim poziomie po Bilbao

6. Chorizos a las llamas w Baibacoa

Chorizo w ogniu| ©cyclonebil
Chorizo w ogniu| ©cyclonebil

Baibacoa to kolejne z tych miejsc, które nie jest szczególnie znane na scenie turystycznej, ale udaje mu się wyróżnić wśród prawdziwych koneserów miejsc, które mają najlepsze pintxos w Bilbao. Znajduje się na Plaza Miguel de Unamuno w geograficznych granicach Casco Viejo i charakteryzuje się kuchnią specjalizującą się w grzybach, grzybach i regionalnych chorizos.

Jego pintxos de txorizo al infierno del botxo są wielkim klasykiem domu i są przygotowywane z chorizos, które są pieczone w tradycyjnym naczyniu żaroodpornym z alkoholem i rumem. Oznacza to, że są one podpalane widocznym płomieniem, który tworzy bardzo zabawny spektakl dla lokalnych gości.

Grzyby w czyśćcu i txapi a la gloria to inne ulubione dania w menu Baibacoa i podobnie jak chorizo a las llamas, zwykle towarzyszy im kieliszek domowego wina. Charakterystyczna autentyczność tego bezpretensjonalnego i niewybrednego miejsca sprawiła, że jest to podstawowy przystanek dla głodnych uczestników niektórych z najlepszych wycieczek po Bilbao.

Interesujące szczegóły:

  • Godziny otwarcia: Baibacoa jest otwarta od wtorku do soboty w godzinach od 11 do 23:30. W niedziele również jest otwarte, ale do 3:30 po południu.

Najlepsze wycieczki w Bilbao

7. Mauretańskie pintxos w Melilli i Fezie

Bar Melilla i Fez| ©Juan Jose Lopez
Bar Melilla i Fez| ©Juan Jose Lopez

Na Calle Iturribide tuż przy Starym Mieście znajduje się bar pintxo Melilla y Fez. Jest to lokal specjalizujący się w omletach w każdym możliwym stylu i smaku. Jednak pintxo z mauretańskiej jagnięciny jest elementem, który stawia ten skromny lokal wśród najlepszych ofert gastronomicznych Bilbao. Jego receptura jest równie urzekająca od ponad 50 lat.

Pintxos z dorszem, tuńczykiem z cebulą i stekiem z polędwicy to inne dania, które mogą zrobić dobre wrażenie w menu tego baru. Należy pamiętać, że siadanie i ucieczka przed upałem przy piwie w miejscu z takimi elementami dekoracyjnymi jest jedną z najstarszych tradycji wśród rzeczy do zobaczenia lub zrobienia w Bilbao latem.

Interesujące szczegóły:

  • Godziny otwarcia: godziny otwarcia tego baru zmieniają się w ciągu tygodnia. W piątki i soboty otwierany jest o 12:00, zamykany o 15:00, ponownie otwierany o 18:00 i zamykany o 1:00. W poniedziałki bar pozostaje zamknięty, a od wtorku do czwartku zamykany jest o 23:00 w nocy.

8. Txangurro au gratin w El Globo

Bar El Globo| ©Julia Amengual
Bar El Globo| ©Julia Amengual

Txangurro to tradycyjny przepis baskijskiej gastronomii, który z biegiem lat stał się niekwestionowanym punktem odniesienia, jeśli chodzi o prawdziwie reprezentatywne pintxo. Jest to rozdrobnione mięso kraba pająka, które w tym przypadku podawane jest w porcjach tapas. Te z baru El Globo na Calle de la Diputación są najlepsze w całym mieście dla wielu lokalnych krytyków kulinarnych.

Ten przepis jest przekąską z grilla i dlatego jest jednym z najlepszych przygotowań pintxo dla prawdziwych fanatyków owoców morza. Jeśli to nie jest twój przypadek, możesz być zadowolony, wiedząc, że ten bar ma wystarczająco szeroki bar pintxo, abyś mógł wypróbować inne z najbardziej typowych przepisów pintxo w Bilbao.

Interesujące szczegóły:

  • Godziny otwarcia: od poniedziałku do czwartku od 9 rano do 11 wieczorem. W piątki pracują od 9 rano do północy, a w soboty od 11 rano do północy. To sprawia, że jest to dobre miejsce na posiłek po wzięciu udziału w jednych z najlepszych nocnych wycieczek po Bilbao.

Zarezerwuj nocną wycieczkę po Bilbao

9. Różnorodność sardeli w Basaras

Sardele| ©encantadíssim
Sardele| ©encantadíssim

Nie można mówić o najlepszych pintxos w Bilbao bez odniesienia się do sardeli, a w szczególności sardele Basarasnajsmaczniejsze i najbardziej wyjątkowe w mieście. Z tego powodu stały się miejscem o dużym znaczeniu dla mieszkańców.

Ta tawerna jest dość skromna i naprawdę stała się polecanym miejscem na lokalnej scenie gastronomicznej ze względu na osobowość właścicieli, którzy dbają o stałą klientelę tego miejsca. Jak również ze względu na świeżość i jakość sardeli, które są głównymi bohaterami tego menu.

Jeśli chcesz nadal cieszyć się tymi owocami morza, możesz rozpocząć szlak turystyczny przez niektóre z najlepszych wiosek wokół Bilbao. Ponieważ jest to dość typowy posiłek w baskijskich zwyczajach kulinarnych.

Interesujące szczegóły:

  • Godziny otwarcia: Tawerna Basaras otwiera swoje podwoje od południa do 23:00 od środy do soboty. W niedziele zamyka swoje podwoje o 16:00, a w pozostałe dni ma pół dnia przerwy od 16:00 do 19:00 .

10. Pintxo ze stekiem z polędwicy w słynnym barze Berton

Pintxo z polędwicy wołowej| ©Rodrigo Ramirez
Pintxo z polędwicy wołowej| ©Rodrigo Ramirez

Słynny bar Berton znajduje się przy Calle Jardines i oferuje szeroki wybór stolików wewnątrz i na zewnątrz. Miejsce to słynie z pięknej scenerii, jakości dań głównych, ale przede wszystkim z niesamowitego smaku pintxo, których polędwica jest ważnym składnikiem.

Txapelas z jajkami przepiórczymi i medaliony z foie gras to dwa przepisy na pintxo, które zawierają polędwicę i nie można ich przegapić, jeśli zdecydujesz się odwiedzić ten miły lokal. Rabas to kolejne słynne pintxo, a większość alternatyw jest oferowana z papryczkami piquillo jako dodatkami.

Interesujące szczegóły:

  • Godziny otwarcia: ta tawerna z tradycyjną muzyką w nowoczesnym wydaniu jest otwarta każdego dnia tygodnia od 9 rano do północy. Istnieją oddziały, ale lokalizacja przy Calle Jardines jest najbardziej znana ze wszystkich.