Wycieczka kulinarna po Bolonii
O tej aktywności
- Rezerwacja jest potwierdzana natychmiast
- Ta opcja zapewnia BEZPŁATNE anulowanie: zarezerwuj bez żadnego ryzyka!
Najważniejsze informacje
Ta gastronomiczna trasa prowadzi przez stare miasto Bolonii i prowadzi przez słynne miejsca, takie jak Piazza Nettuno, dwie wieże i Piazza Santo Stefano. Po drodze lokalny przewodnik zaprasza na degustację ciast, tortellini, wędlin i innych specjałów regionu. Wycieczka trwa około 4 godzin.
- Skosztuj Prosciutto crudo, octu balsamicznego z Modeny, Mortadelli i innych typowych potraw.
- Dowiedz się, jak przygotowuje się świeży makaron
- Pogłęb swoją wiedzę na temat gastronomii z przewodnikiem-ekspertem
- Zwiedzanie centrum Bolonii w małej grupie
Co obejmuje
- Wycieczka po Bolonii
- Degustacja żywności
- Przewodnik eksperta
- Woda
Wybierz uczestników i datę
Krok po kroku
Ta wycieczka koncentruje się na specjalnościach gastronomicznych Bolonii i trwa około 4 godzin. Przewodnik-ekspert będzie Ci towarzyszył przez centrum miasta, dając Ci możliwość skosztowania następujących przysmaków.
- Wypieki - Bolonia jest kolebką słodyczy, takich jak Zuccherini montanari czy Raviole di San Giuseppe. Przewodnik sprawi, że skosztujesz najsłynniejszych i najsmaczniejszych specjałów
- Parmigiano Reggiano - naturalny ser, bez dodatków i laktozy. Jest wytwarzany wyłącznie z mleka, naturalnej podpuszczki i soli. Wyróżnia się słodkim i ziołowym smakiem, który staje się ostrzejszy po długim okresie dojrzewania.
- Domowy makaron - Bolonia i jej region słyną z nadziewanego makaronu. Tortellini - do jedzenia w rosole - to klasyka klasyki, ale tagliatelle (cienki, płaski makaron jajeczny) jest również wart spróbowania. Odkryjesz również sekrety przygotowywania najlepszego świeżego makaronu.
- Wędliny - Pola otaczające miasto produkują najwyższej jakości przysmaki. Typowe degustacje obejmują Prosciutto di Parma (surowe prosciutto o słodkim smaku), Mortadellę i Coppa Piacentina, smaczną kiełbasę wytwarzaną z mięsa świńskiej szyi.
- Ocet balsamiczny z Modeny - ocet o słodko-kwaśnym smaku, niskiej kwasowości i wyjątkowo ciemnym kolorze. Jego dzisiejsza sława to w dużej mierze zasługa szlacheckiej rodziny House of Este, która rozsławiła go wśród władców Starego Kontynentu.
- Ręcznie robione lody - przygotowywane ze świeżych składników i mniej powietrza
Oprócz wspomnianego jedzenia, wycieczka obejmuje tajne danie, a także wodę, kawę i napoje bezalkoholowe. Podczas wycieczki zobaczysz także zabytki Bolonii, takie jak bazylika San Petronio i Piazza Maggiore.