Więcej o: 10 Najlepszych Wycieczek Kulinarnych w Bolonii
Włoska kuchnia jest znana na całym świecie. A Bolonia ma swoją własną nazwę. Przysmaki na jej stole wykraczają daleko poza sos czy mortadelę z nazwą miasta jako nazwiskiem. Istnieją smaki i aromaty, którymi można cieszyć się tylko w Bolonii, a czy jest lepszy sposób na poznanie części jej istoty niż wycieczka gastronomiczna.
Co więcej, w Bolonii czekają na Ciebie renomowane restauracje i małe tawerny, w których możesz spróbować najbardziej autentycznej gastronomii. Jeśli chcesz cieszyć się jedną z najlepszych rzeczy do zrobienia w Bolonii, zwróć uwagę na te wycieczki gastronomiczne, które proponuję.
1. Trasa przez gastronomiczne serce Bolonii

Bolonia to wspaniałe, monumentalne miasto. Jej portyki są wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO i ma nie mniej niż 40 kilometrów arkad! Wśród nich, a także w wąskich uliczkach historycznego centrum, znajdują się ukryte miejsca, w których można skosztować jednych z najlepszych typowych produktów i dań bolońskiej gastronomii.
Wycieczki z przewodnikiem zazwyczaj obejmują bardzo urozmaiconą degustację: typowe śniadanie, aperitif w Quadrilatero (jednej z najbardziej tętniących życiem dzielnic Bolonii), lunch w typowej tawernie, a na deser tradycyjne włoskie lody.
Jest też czas na przystanki w sklepach i na targowiskach w centrum. Można tam kupić niektóre z przysmaków z Bolonii i okolic: mortadelę bolońską, makarony rzemieślnicze, lokalne sery, ocet z Modeny, szynkę parmeńską i wiele innych.
Wycieczka z przewodnikiem nie tylko zapewni Ci wspaniały smak, ale także poznasz historię tych potraw i produktów, a także kilka anegdot. Będziesz mógł nawet zabrać ze sobą przepis do przygotowania po powrocie do domu. To jedna z najlepszych wycieczek po Bolonii.
2. Podróż przez najbardziej autentyczne zwyczaje i smaki Bolonii

W Bolonii wieczorny aperitif to niemal instytucja. Ta wycieczka to idealny sposób, aby cieszyć się tą małą kulinarną przyjemnością.
Doświadczony przewodnik pomoże Ci odkryć, dlaczego dzielnica Quadrilatero jest jednym z ulubionych miejsc mieszkańców na drinka, a także które tapas są najbardziej popularne.
Mogę powiedzieć, że jeśli istnieje jeden produkt gwiazdkowy, jeśli chodzi o aperitif, to jest to tigelle lub półksiężyc, małe ciastka wypełnione lokalnymi kiełbasami lub serami. Jest to przekąska spożywana na tarasach lub przy stolikach, które lokale w centrum miasta wystawiają na ulicę. Zwykle towarzyszy jej spritz, koktajl z białego wina i wody gazowanej lub toniku.
Na tej trasie można również odwiedzić targ Quadrilatero, jeden z najbardziej tradycyjnych w Bolonii. Tutaj oczywiście można znaleźć i spróbować innych smaków Bolonii, nie tylko kiełbas, ale także owoców, win lub octów balsamicznych z okolicy.
3. Typowy posiłek w domu bolońskiego sąsiada

Czy możesz sobie wyobrazić, że jesteś gościem honorowym w bolońskim domu? Nie, nie musisz znać gospodarza. Istnieją wycieczki gastronomiczne, które oferują możliwość siedzenia przy stole jako gość i bycia częścią włoskiego posiłku, który jest tak pyszny, jak tradycyjny.
Jeśli oprócz jedzenia jak król, lubisz być w kuchni, jest to doświadczenie, którego nie możesz przegapić. Kuchnia włoska to prawdziwa sztuka: pomiary, mieszanie składników, wyrabianie makaronu i dokładny punkt gotowania wymagają ogromnej precyzji. Jeśli masz ochotę, możesz pracować jako szef kuchni i pomagać w przygotowywaniu potraw, które później będą serwowane na stole.
Pomagając w przygotowaniu menu, nie tylko będziesz się dobrze bawić. Poznasz również sekrety typowych dań kuchni bolońskiej i zabierzesz ze sobą przepis, na przykład, na słynny sos, który towarzyszy makaronowi lub tiramisu.
4. Wycieczka gastronomiczna i winiarska po smakach i aromatach Bolonii

Bolonia to nie tylko synonim dobrego jedzenia. Jest również synonimem dobrych win.
Aby przybliżyć znaczenie piwnic winnych, wystarczy powiedzieć, że to Etruskowie wprowadzili uprawę winorośli na tych ziemiach. Region ten produkuje wina z nazwą pochodzenia, zwłaszcza Lambrusco.
Jeśli lubisz enologię, wycieczka z przewodnikiem po jednej z winiarni w okolicy będzie jednym z najbardziej wzbogacających doświadczeń w Bolonii. Będziesz miał okazję dowiedzieć się, jak powstają wina i oczywiście wziąć udział w degustacji.
Ale ponieważ wino i jedzenie idą w parze, dowiesz się również wiele o łączeniu jedzenia i wina, jeśli wizyta obejmuje również degustację niektórych typowych produktów. Mieszanka aromatów i smaków w niektórych przypadkach jest naprawdę zaskakująca. Wszystko to sprawia, że jest to jedna z najlepszych rzeczy do zrobienia w Bolonii podczas Świąt Bożego Narodzenia
5. Wycieczka po typowych bolońskich osteriach

Gastronomia bolońska smakuje w szczególny sposób w osteriach. Czym one są? Są to małe tawerny, w których serwowane są proste dania. W Bolonii znajdziesz ich wiele, zwłaszcza w starej części miasta. Zatrzymując się w niektórych z nich, aby skosztować typowych przystawek, zjeść lunch lub kolację, poczujesz się jak miejscowy.
Są to lokale, w których nie tylko dobrze zjesz, ale także za przystępną cenę. I to wszystko pomimo faktu, że niektóre z tych osterii są znane w mieście. Najbardziej znaną jest Osteria dell'Orsa. Tutaj można spróbować autentycznej kuchni bolońskiej.
Ale dzięki wyjaśnieniom przewodnika odkryjesz wiele innych, takich jak Sfoglia Rina lub Osteria del Sole. Ta jest wyjątkowa z kilku powodów, w tym faktu, że została założona w 1465 roku i dlatego jest najstarsza w Bolonii, lub dlatego, że serwują tylko napoje, jedzenie jest do wyboru.
Osteria del Sole nie oferuje posiłków, ale w tych, które oferują, co można zamówić? Od tortellini po lasagne, wędliny lub grillowane mięsa. Nie zapominając o typowych bolońskich deserach domowej roboty, takich jak pinza bolognese, która jest rodzajem cygańskiego ramienia lub ciasta ryżowego.
6. Praktyczna lekcja gotowania bolońskiego z degustacją

Myślisz, że przygotowanie dania z makaronu to najłatwiejsza rzecz na świecie? Mylisz się. Jednym z najlepszych sposobów, aby to sobie uświadomić i dowiedzieć się więcej o kuchni bolońskiej, jest wzięcie udziału w praktycznych zajęciach z renomowanym szefem kuchni. Dowiesz się, jak nadziewać tortelloni pastą z parmezanu, duszoną wieprzowiną i mortadelą z Bolonii. Wszystko doprawione odrobiną gałki muszkatołowej.
Dowiesz się również, jak przygotować tagliatelle al ragù, czyli w towarzystwie sosu z cielęciny, warzyw, pomidorów, wina i przypraw. A przy okazji odkryjesz kilka małych sekretów robienia makaronu al dente lub podawania go na tysiąc różnych sposobów.
7. Wycieczka po bolońskich targowiskach

Jeśli oprócz dobrego jedzenia lubisz odkrywać lokalne rynki, aby poznać ich typowe produkty, możesz wybrać się na wycieczkę po Bolonii i poznać jej historię poprzez jej rynki. Najbardziej znanym jest ten w dzielnicy Quadrilatero. Jest najstarszy w mieście, ponieważ jego początki sięgają średniowiecza.
Dziś jest to odnowiony rynek, na którym można znaleźć produkty wysokiej jakości. I nie tylko tam, w wąskich uliczkach, które go otaczają, znajdują się niezliczone specjalistyczne sklepy, w których mieszkańcy Bolonii nadal robią codzienne zakupy.
Innym znanym targiem w Bolonii jest Mercato di Mezzo. Był to pierwszy zadaszony targ w mieście i warto się na nim zatrzymać nie tylko ze względu na jego wartość historyczną, ale także ze względu na różnorodność oferowanych produktów. Rynek organizuje również ciekawe zajęcia, takie jak rozmowy i degustacje wina.
Mercato Delle Erbe jest również domem dla wielu sklepów, w których można kupić świeże produkty. Ale Mercato Delle Erbe ma również wiele lokali, w których można wypić aperitif, a nawet coś przekąsić. Podobnie jak inne targi, strefa restauracyjna nie jest zamykana przed północą.
8. Gastronomiczna trasa rowerowa przez Bolonię

Bolonia ma wiele skarbów do zobaczenia: portyki, uniwersytet, Archiginnasio lub wieże Garisenda i Asinelli. Ma także niezliczone lokale, w których można skosztować kulinarnych przysmaków regionu. Jeśli nie masz zbyt wiele czasu na zwiedzanie miasta, ta wycieczka jest jedną z najbardziej kompletnych.
Wycieczka rowerowa z przewodnikiem pozwala odkryć wszystkie monumentalne klejnoty miasta w zaledwie dwie godziny, zatrzymując się na typową przekąskę. W tym samym czasie można odzyskać siły, aby kontynuować zwiedzanie zabytków i najlepszych muzeów w Bolonii.
Jest to również dobry plan dla dzieci, ponieważ nie będą one tak zmęczone podczas zwiedzania miasta. Nie zapomnij jednak założyć odpowiedniej odzieży i obuwia. Jest to również jedna z najlepszych rzeczy do zrobienia w Bolonii wiosną i jesienią, ponieważ przyjemne temperatury zachęcają do spacerów po mieście na rowerach.
9. Wycieczka gastronomiczna po Emilii-Romanii

Bolonia jest jednym z miast wchodzących w skład tego regionu w północnych Włoszech. Region, który wyróżnia się niektórymi ze swoich typowych produktów. Jest to wycieczka, która pozwala dowiedzieć się, gdzie są one produkowane, jak są wytwarzane, a także jak są wykorzystywane w tradycyjnej kuchni Emilii-Romanii.
Co obejmuje wycieczka z przewodnikiem? Z jednej strony wizyta w fabryce, w której produkowany jest słynny parmezan, wraz z degustacją. Z drugiej strony wizyta w fabryce produkującej ocet balsamiczny z Modeny. Dopełnieniem wycieczki jest przystanek w jednej z winiarni produkujących wyśmienite wina w regionie.
Ta smaczna trasa może mieć kilka wariantów, na przykład wizytę w fabryce szynki parmeńskiej, innego z najbardziej znanych produktów regionu. W każdym razie należy pamiętać, że trasy te zajmują kilka godzin. Dobra opcja, jeśli masz czas i ochotę na jedną z najlepszych jednodniowych wycieczek z Bolonii.
10. Najsłodsza wycieczka po Bolonii

Czy jest lepszy sposób na zakończenie każdej wycieczki po Bolonii niż typowy deser. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, nie wahaj się wybrać na bardzo słodką wycieczkę po mieście. Polecam zacząć od Majani. Ten sklep z czekoladą jest instytucją w mieście. Nie będziesz w stanie oprzeć się jej czekoladowym tortellini, czekoladkom, pralinom...
Spróbowanie lodów jest jedną z najlepszych rzeczy do zrobienia w Bolonii latem, ale także o każdej innej porze roku. Powód? Ponieważ to miasto jest domem dla jednych z najbardziej znanych lodziarni rzemieślniczych we Włoszech. A wiadomo, że w tym kraju lody są jedną z gwiazd gastronomii.
Ale bolońska tradycja lodowa jest wyjątkowa. Tutaj można skosztować kremowych lodów o każdym możliwym smaku. To prawdziwa pokusa i rozkosz dla podniebienia. I są tak ważne, że mają nawet własne muzeum, Gelato Museum Carpigiani. Można tu poznać historię tego słodkiego przysmaku, zobaczyć oryginalne maszyny, a nawet nauczyć się robić lody.
I nie tylko lody. Jeśli lubisz słodycze, organizowane są również wycieczki gastronomiczne, które obejmują lekcje gotowania, aby dowiedzieć się, jak zrobić inny włoski klasyk: tiramisu.
Wskazówki dotyczące gastronomicznej wycieczki po Bolonii

Wybierając się na gastronomiczną wycieczkę po Bolonii, ważne jest, aby pamiętać o kilku ważnych kwestiach dotyczących jedzenia i zwyczajów w mieście. Pomogą one cieszyć się każdym kęsem:
- Bolońska gastronomia nosi przydomek "la grassa". To nie przypadek: jest równie smaczna, co kaloryczna. Jeśli nie chcesz zbytnio przytyć, najlepiej jeść z umiarem.
- Chociaż najbardziej typowym daniem jest tagliatelle al ragù, nie należy powstrzymywać się od spróbowania innych popularnych potraw, takich jak tortellini w bulionie lub cotoletta, czyli panierowany kotlet cielęcy smażony i przyozdobiony szynką i parmezanem.
- W Bolonii obiad jada się około pierwszej, a kolację około ósmej. Znajdziesz jednak miejsca, w których kuchnie mają znacznie dłuższe godziny otwarcia, idealne, jeśli planujesz cieszyć się Bolonią w nocy.
- Bolońskie lody wyróżniają się kremową konsystencją i delikatnym smakiem. Od razu zauważysz, że nie są tak zimne, jak inne, których próbowałeś. To sekret uzyskania tej wyjątkowej konsystencji.
- Nie wahaj się wypićaperitifu. Jak już wspomniałem, w Bolonii to więcej niż tradycja. Odbywa się około siódmej wieczorem. Płacisz tylko za drinka i możesz wybierać spośród szerokiej gamy mniej lub bardziej wyszukanych tapas. Przy kilku drinkach można zjeść kolację bez większych problemów. Typowe miejsca to Café Zamboni. Tamburini.
- W Bolonii można zjeść bardzo dobrze i w bardzo przystępnych cenach, nawet w centrum. Bolonia jest miastem uniwersyteckim, więc jest tu wiele osterii i trattorii z daniami w dobrej cenie.
- Jeśli szukasz czegoś na szybko, wiele lokali oferuje również jedzenie na wynos. Na przykład w Mercato di Mezzo znajduje się wiele miejsc, w których można kupić smaczne przysmaki.
- Aby uzupełnić posiłek typowym drinkiem, zamów spritz, ale jeśli nie lubisz gorzkich smaków, wybierz lokalne wino lub piwo rzemieślnicze.
Ostatnia wskazówka: jeśli chcesz uzyskać najbardziej kompletny przegląd bolońskiej gastronomii, FICO jest idealnym miejscem do tego. Jest to park tematyczny poświęcony wyłącznie włoskiemu jedzeniu. Tutaj można dowiedzieć się, jak powstaje sos boloński, suszony makaron i lokalne piwo rzemieślnicze, a także wiele innych interesujących rzeczy.