10 Najlepszych Miejsc na Jedzenie w Trastevere
Oto przewodnik po Rzymie w najbardziej malowniczej dzielnicy Wiecznego Miasta, oparty na makaronach, pizzach i lasagne. To nie jest jedzenie twojej babci, ale jest blisko. Mniam!

Trastevere, Rzym | ©Daniele Salutari
Jeśli chcesz skosztować czegoś bardziej rzymskiego niż wilk kapitoliński w dzielnicy Trastevere, ale obawiasz się, że sława tej bohemy i uroczej dzielnicy uderzyła do głowy, zapoznaj się z kilkoma sugestiami gastronomicznymi, aby Twoja kulinarna wizyta w tej dzielnicy zakończyła się pełnym sukcesem.
Ale jeśli pozwolisz, dam ci kilka podstawowych rad, mających zastosowanie do prawie wszystkich moich sugestii kulinarnych: zarezerwuj stolik! Ta złota zasada powinna być brana pod uwagę przez wszystkich podróżników, którzy chcą napełnić swoje żołądki w Trastevere, najbardziej autentycznej dzielnicy włoskiej stolicy. Kto ostrzega, nie jest zdrajcą. A jeśli nie chcesz się pomylić, zarezerwuj gastronomiczną wycieczkę po Trastevere. Nie pomylisz się!
1. Poczuj się jak prawdziwy Włoch w Trattoria Da Augusto

Jeśli jesteś jednym z tych, którzy lubią okoliczne restauracje, typowy bar Paco lub domy z jedzeniem, w których serwują domowe potrawy, pokochasz tę rzymską trattorię. Położona w samym sercu Trastevere, Trattoria Da Augusto przeniesie Cię w czasie poprzez zmysły. Technologia nie dotarła tutaj, ale nie musi, ponieważ dania są całkiem dobre.
Jest to mała restauracja, którą musisz uwzględnić w swojej gastronomicznej wycieczce po Trastevere. Zwykle jest zatłoczona przez Włochów i serwuje domowe jedzenie w bardzo przystępnej cenie. Jeśli chodzi o atmosferę, często będziesz dzielić stolik z innymi gośćmi i prawdopodobnie będziesz zaskoczony, ponieważ otrzymasz rachunek bezpośrednio na papierowym obrusie - teraz to dobre wykorzystanie surowców!
Przed podróżą do Rzymu warto wiedzieć, że "trattorie" to rodzinne restauracje, które serwują menu dnia w bardzo przystępnej cenie.
Praktyczne informacje o Trattoria Da Augusto
- Gdzie: Piazza de' Renzi, nr 15.
- Średnia cena: około 8-10 euro za danie.
- Godziny otwarcia: od 12:30 do 15:00 w porze lunchu i od 20:00 do 23:00 w porze kolacji.
- Porada szefa kuchni: Mięso z tej restauracji, jedna ze specjalności lokalu, cieszy się doskonałą reputacją.
- Polecane, jeśli... chcesz niedrogiej restauracji i nie masz wielkich pretensji.
2. Najlepsza pizza w Trastevere, w Pizzerii Ivo

Czy wiesz, że pizza została przywieziona do Rzymu po II wojnie światowej przez imigrantów z południa kraju? Jeśli więc myśleliście, że Rzymianie rodzą się z pizzą pod pachą, to jesteście w błędzie. Jednak w ciągu niecałego wieku stała się już daniem głównym. Chociaż trudno jest wybrać najlepszą pizzę w Rzymie, w moim przypadku wybrałbym tę z Pizzerii Ivo. Jest przepyszna!
To miejsce, które musisz uwzględnić w swojej gastronomicznej wycieczce po Trastevere, zachwyca mieszkańców Rzymu i turystów od ponad 60 lat. XX wieku, kiedy jego założyciel, Ivo Stefanelli, założył własny biznes w Trastevere, najpierw w deserach, a następnie w pizzach, a dzięki ustnym przekazom stał się najmodniejszym miejscem w okolicy.
Dziś jego syn Ivano przejął stery pizzerii i zaczął ulepszać wybór surowców: wprowadzając duńskie mięsa, najlepsze marki serów i wędlin, etykiety organiczne i piwa rzemieślnicze. Dobra rzecz? Średnia cena 20 euro nie uległa zmianie. Dobrze, przyjemnie i tanio.
Praktyczne informacje o Pizzerii Ivo
- Gdzie: Via di S. Francesco a Ripa, nr 158.
- Średnia cena: 10€ za pizzę.
- Godziny otwarcia: Głównie kolacja, od 18:00 do 0:30, z wyjątkiem niedziel, kiedy lokal jest otwarty od 12:00 do 3:00 po południu.
- Porada szefa kuchni: Warto spróbować fiori di zucca (kwiaty cukinii nadziewane serem i pastą z anchois) oraz tiramisu.
- Polecam, jeśli... chcesz zjeść najlepszą pizzę i nie spieszysz się (czasami kelnerzy są trochę powolni).
3. Najlepszy makaron w najlepszej cenie w Da Enzo al 29

Pomimo długich kolejek (co zresztą jest logiczne i normalne) warto poczekać, aby dostać się do restauracji Da Enzo al 29 i uwzględnić ją w gastronomicznej wycieczce po Trastevere. Skosztujesz tam **jednego z najlepszych makaronów **.
Mogę tylko powiedzieć, że danie carbonara było spektakularne, tak bardzo, że powtórzyłem je w kolejnych dniach. Byłoby grzechem przyjechać do Rzymu i nie zjeść tutaj posiłku. Bądź ostrożny, ponieważ nie przyjmują rezerwacji!
Ale kto jest właścicielem? Będziecie musieli go poszukać, niczym Wally'ego, na jednej ze ścian jadalni, gdzie znajdziecie zdjęcie z jego portretem wiszące w trattorii. Zmarł pod koniec lat 80-tych, ale obecność Enzo jest nadal bardzo odczuwalna: jest w pamięci klientów, którzy odwiedzali restaurację, gdy on sam ją prowadził.
Praktyczne informacje o trattorii Da Enzo al 29
- Gdzie: Via dei Vascellari, nr 29.
- Średnia cena: 13 € za danie z makaronem.
- Godziny otwarcia: od poniedziałku do soboty, od 12:15 do 15:00 i od 19:00 do 23:00.
- Porada szefa kuchni: spróbuj dowolnego z ich makaronów - wszystkie są pyszne!
- Polecamy, jeśli... chcesz zjeść autentyczny rzymski posiłek w miejscu, które zachowuje esencję Rzymu.
4. Najlepsze spaghetti w restauracji Tonnarello

Czy jesteś typem osoby, która słucha rad, czy typem osoby, która chodzi do restauracji jak szalona? W moim przypadku należę do tej pierwszej grupy, nie podejmuję decyzji, dopóki nie przeczytam tysiąca pozytywnych recenzji. Dobrym przykładem była moja wizyta w restauracji Tonnarello, która miała ponad 35 000 recenzji, z których większość była znakomita. Pomyślałem: wszyscy nie mogą się mylić, prawda? Więc zaryzykowałem i moje doświadczenie było brutalne.
Fantastyczny taras idealny na lato w Rzymie, urocze miejsce i znak rozpoznawczy domu: pyszne tonnarelli (rodzaj spaghetti), ręcznie robione jak włoskie nonas.
Mięsożercy natomiast mogą najeść się do syta jagnięciną, ogonem wołowym i klopsikami. Każdy składnik jest tu starannie dobrany, podobnie jak prezentacja.
Praktyczne informacje o restauracji Tonnarello
- Gdzie: Via della Paglia, 1-2-3
- Średnia cena: 9 € za danie z makaronem i od 14 € za dania główne.
- Godziny otwarcia: od 10 rano do 11 wieczorem
- Porada szefa kuchni: Tonnarello Cacio e Pepe, oceniane jako najlepsze w Rzymie.
- Polecam, jeśli... chcesz pójść do uroczej restauracji i na pewno dobrze zjeść.
5. Najlepszy makaron z owocami morza w dobrej cenie w Osteria Der Belli

Jeśli chcesz zafundować sobie kulinarną ucztę w dobrej cenie i poczuć się jak Rzymianin, proponuję udać się do Osteria Der Belli, sardyńskiej restauracji, która specjalizuje się w prostych daniach z owoców morza, takich jak ośmiornica z ziemniakami w mundurkach, carpaccio z okonia morskiego i grillowane kalmary, a wszystko to w świetnej cenie!
To bardzo rodzinna restauracja. Każdy bierze w niej udział: siostry właścicielki codziennie przygotowują pyszny, świeży makaron z owocami morza. Mają też smaczne opcje dla wegetarian, takie jak makaron z sosem grzybowym lub ravioli ze szpinakiem i serem ricotta. Latem najlepiej spróbować ich menu na tętniącym życiem tarasie na świeżym powietrzu.
Praktyczne informacje o restauracji Osteria Der Belli
- Gdzie: Piazza di Sant'Apollonia, 11.
- Średnia cena: od 10 do 16 euro za danie.
- Godziny otwarcia: od 12:30 do 15:00 w porze lunchu i od 19:00 do 23:30 w porze kolacji.
- Wskazówka szefa kuchni: małże, bruschetta al pomodoro i makaron ze spigolą (okoń morski).
- Polecane, jeśli... chcesz delektować się owocami morza w każdej postaci w dobrej cenie.
6. Ciesz się najbardziej oryginalną pizzą w Seu pizza Illuminati

Jeśli jesteś zmęczony typową włoską pizzą na cienkim cieście (choć nie sposób się nią znudzić) i chcesz spróbować czegoś innego, polecam włączyć do swojej gastronomicznej wycieczki po Trastevere Seu pizza Illuminati, restaurację w minimalistycznym stylu, która odchodzi od stereotypów i folkloru tradycyjnych pizzerii.
Tutaj pizze są mieszanką calzone i naleśnika z grubymi, ale bardzo soczystymi brzegami, które zachwycą Twoje kubki smakowe. Jedną z cech charakterystycznych restauracji jest to, że menu zmienia się w zależności od sezonu, a także wspaniałe słodkie pizze (warte odwiedzenia) i smażone pizze, które są wysublimowane.
Ceny są nieco wyższe niż w innych miejscach, ale nie przesadzone i zgodne z menu.
Praktyczne informacje o Seu pizza Illuminati
- Gdzie: Via Angelo Bargoni, 10-18.
- Średnia cena: między 10 a 15 euro za pizzę.
- Godziny otwarcia: od 19:00 do północy każdego wieczoru (zamknięte w poniedziałki).
- Porada szefa kuchni: klasyczne pizze są niezawodne, między innymi margherita, marinara i cosaco.
- Polecane, jeśli... chcesz spróbować minimalistycznej pizzy i jej słodszej wersji.
7. Najlepszy aperitif w sklepie z szynką Cantina dei Papi

Aby w pełni doświadczyć Rzymu, musisz spróbować typowego aperitivo w Rzymie, które stało się rytuałem. Jest to rodzaj zabawy po pracy, która zwykle odbywa się codziennie około 18:00 . W tym przypadku za drinka płaci się stałą cenę, która obejmuje bardzo wyrafinowany aperitif.
Chcesz zrobić sobie przerwę od makaronu i spróbować tej rozkoszy? Polecam wizytę w szynkowni Cantina dei Papi, która wyróżnia się deskami z wyśmienitym wyborem lokalnych wędlin i serów. Można się nimi delektować w towarzystwie dobrego wina w przytulnej i intymnej atmosferze. Jeśli chcesz napić się wody, podają ją bezpłatnie w dzbanku, co jest bardzo cenione.
Moją sugestią jest zamówienie "tabla mixta", rustykalnej, opalanej drewnem wędliny z szynki, boczku, kiełbasy z dzika, schabu, smalcu i innych włoskich produktów dla smakoszy. Ponadto można skosztować różnych specjałów serowych, takich jak sery aromatyzowane truflami oraz sery pistacjowe i orzechowe. Dostępne są również bruschettas z różnymi sosami i pasztetami, takimi jak oliwki, karczochy, trufle... Można się nimi delektować!
Praktyczne informacje o Prosciutteria Cantina dei Papi
- Gdzie: Via della Scala, nr 71.
- Średnia cena: 5 € - 10 €.
- Godziny otwarcia: codziennie od 11:30 do 23:30.
- Porada szefa kuchni: Warto spróbować desek i kanapek na bazie wysokiej jakości szynek i serów rzemieślniczych.
- Polecane, jeśli... chcesz zjeść przekąskę-kolację w nieformalnej i młodzieńczej atmosferze z przyjaznym i pomocnym personelem.
8. Najlepsze i najzdrowsze lody, jakie można zjeść w Fiordiluna

Dlaczego Audrey Hepburn zakochała się w Rzymie: sceneria, pizze, Włosi? Nie wiemy, ale jasne jest, że jednym z powodów były wyśmienite ręcznie robione lody, uważane za najlepsze na świecie. W szczególności wolę lody Fiordiluna ze względu na sposób, w jaki dbają o produkt: używają tylko świeżych owoców!
Od ponad 25 lat firma ta przygotowuje swoje lody z najwyższej jakości składników, które kupuje od małych producentów: od orzechów laskowych po kakao. I to widać, gdy się ich spróbuje. Jeśli jesteś na diecie, nie martw się, ponieważ opracowali również lody bez dodatku cukru, o niesamowitym smaku i kremowej konsystencji. Już jesteś spóźniony, aby ich spróbować!
Jeśli masz ochotę na słodycze i jesteś ciekawy, gdzie znaleźć najbardziej spektakularne lody w Wiecznym Mieście, oto przewodnik po najlepszych lodach w Rzymie. Staniesz się ekspertem!
Praktyczne informacje o Fiordiluna
- Gdzie: Via della Lungaretta, 96.
- Porada szefa kuchni: Lody pistacjowe są przepyszne.
- Polecane, jeśli... chcesz spróbować najbardziej autentycznych lodów w Trastevere.
9. Skosztuj najlepszego ulicznego jedzenia w Trapizzino Trilussa

Modni i uliczni smakosze w dzielnicy Trastévere mogą delektować się wspaniałym jedzeniem ulicznym w Trapizzino Trilussa, które wymyśliło rodzaj tapas, gdzieś pomiędzy kanapką a pizzą, które można zamówić na wynos i zjeść na placu.
W szczególności jest to trójkątny kawałek pizzy, zwinięty i otwarty w środku, wypełniony typowymi i pysznymi daniami kuchni rzymskiej. Dziś pomysł stał się tak popularny, że otwarto już kilka franczyz we Włoszech, a nawet w... Nowym Jorku!
Założyciel Stefano Calligari ma notatnik, w którym zapisuje tradycyjne przepisy swojej matki i ciotek, takie jak mątwa z groszkiem, kurczak z papryką... które następnie wprowadza do swoich zamkniętych pizz. Szef kuchni nadał sprawie nowy wymiar dzięki temu zabawnemu sposobowi ich degustacji: bez niechlujnych sztućców i z możliwością delektowania się trapizzino na ulicy, w dowolnym zakątku Włoch.
Praktyczne informacje o Trapizzino Trilussa
- Gdzie: Piazza Trilussa, 46.
- Średnia cena: 4 € za trapizzino.
- Godziny otwarcia: codziennie od 12 w południe do 1 w nocy. W piątki i soboty do 2 w nocy.
- Sugestie szefa kuchni: polpetta al sugo, zighini, pollo alla cacciatora...
- Polecane, jeśli... chcesz spróbować popisowych dań w dobrej cenie i nie chcesz tracić na nie zbyt wiele czasu.
10. Wypróbuj najlepsze slushie w Sora Mirella z widokiem na rzekę.

Latem najlepszym sposobem na walkę z wysokimi temperaturami w Rzymie jest wypicie dobrego grattachecca (rzymski wynalazek podobny do slushie dla ochłody).
Proponuję udać się do Sora Mirella, uroczego małego kiosku na świeżym powietrzu nad Tybrem i zamówić jeden z tych koktajli mlecznych - widoki są spektakularne!
Jest to również jedno z niewielu miejsc, w których grattachecca jest przygotowywana w tradycyjny sposób: to znaczy przez skrobanie bloku lodu narzędziem, a nie za pomocą nowoczesnej maszyny. Do granity dostaniesz pyszne świeże owoce, a nawet możesz zamówić ją z alkoholem. Oglądanie zachodu słońca przy takim drinku brzmi nieźle, prawda?
Praktyczne informacje o Sora Mirella
- Gdzie: Lungotevere Degli Anguillara.
- Średnia cena: bardzo tanio.
- Godziny otwarcia: codziennie od 9 rano do 1.30 w nocy.
- Polecane, jeśli... chcesz zjeść pyszny deser na świeżym powietrzu z dobrym widokiem na rzekę i most.
Ile pieniędzy potrzebuję, aby zjeść w Trastevere?

Prawdopodobnie jednym z naszych największych zmartwień podczas podróży jest obliczenie, ile pieniędzy potrzebujemy. Jednak w tej dzielnicy Rzymu, jak widzieliście, są opcje na każdą kieszeń, a niektóre z nich ledwo rozbiją bank.
Dobrym przykładem są tapas, które można zamówić na wynos w restauracji Trapizzino Trilussa za około 4 euro. Jeśli chcesz zjeść tanio, ale usiąść, spróbuj rodzinnych trattorii, które oferują danie dnia w dobrej cenie.
Z drugiej strony, jeśli szukasz czegoś bardziej wyrafinowanego i nowoczesnego, to przedmieście jest w czołówce branży, więc znajdziesz wiele opcji, aby zadowolić swoje podniebienie bez zbankrutowania.
Jak działa napiwek w rzymskich restauracjach

Pytanie za milion dolarów: czy trzeba dawać napiwki? Możesz odetchnąć z ulgą... We Włoszech dawanie napiwków nie jest obowiązkowe ani powszechne. Nie musisz zostawiać procentu od rachunku, jak w innych krajach europejskich.
Możesz jednak dobrowolnie zostawić trochę pieniędzy jako dowód uznania, jeśli podobała Ci się obsługa i jedzenie, które prawdopodobnie pokochasz! W restauracjach zazwyczaj płaci się za obsługę, stałą kwotę za osobę, która może wahać się od 1 do 4 € w zależności od restauracji. A teraz, smacznego!