Kurs gotowania w Syrakuzach i Zwiedzanie z przewodnikiem lokalnego rynku
O tej aktywności
- Rezerwacja jest potwierdzana natychmiast
- Ta opcja zapewnia BEZPŁATNE anulowanie: zarezerwuj bez żadnego ryzyka!


Najważniejsze informacje
Ta prywatna aktywność trwa około 6 godzin i łączy w sobie wizytę na lokalnym targu, lekcję gotowania i smaczny trzydaniowy lunch. Nie tylko wejdziesz do domu miejscowego, ale także odkryjesz sekrety sycylijskiej gastronomii. Pod koniec tego doświadczenia będziesz mógł wrócić do domu z poręcznym fartuchem.
- Odwiedź lokalny targ i poznaj kulturę gastronomiczną wyspy.
- Ciesz się 3-daniowym posiłkiem w lokalnym domu
- Wybierz między lunchem a kolacją
- Wróć do domu z ładnym fartuchem
Co obejmuje
- Działalność prywatna
- Lekcja gotowania
- Wycieczka z przewodnikiem po rynku
- Lunch lub kolacja (3 dania)
Wybierz uczestników i datę
Krok po kroku
Ta prywatna aktywność pozwala pogłębić wiedzę na temat sycylijskiej gastronomii i przygotowania jej najsłynniejszych przepisów. Po wizycie na lokalnym targu wejdziesz do domu miejscowego, który nauczy Cię, jak przygotować niektóre charakterystyczne potrawy. Doświadczenie trwa około 6 godzin i kończy się trzydaniowym lunchem (lub kolacją).
Kuchnia Syrakuz jest zróżnicowana i obejmuje zarówno owoce morza, jak i specjały lądowe. Poniższa lista zawiera najpopularniejsze przepisy:
- Pasta con le Sarde - klasyk kuchni sycylijskiej. Jest przygotowywany ze świeżymi sardynkami, dzikim koprem włoskim, orzeszkami piniowymi, rodzynkami sułtańskimi i bułką tartą.
- Arancini - nadziewane i smażone kulki ryżowe. Nadzienie może się różnić, ale najpopularniejsze rodzaje obejmują sos mięsny, sos pomidorowy, mozzarellę, groszek, szynkę i ser.
- Pesce Spada alla Ghiotta - miecznik jest lokalną specjalnością i jest zwykle gotowany "alla ghiotta", tj. w sosie przygotowanym z pomidorów, kaparów, oliwek, cebuli i chili.
- Sarde a beccafico - sardynki nadziewane mieszanką bułki tartej, orzeszków piniowych, rodzynek sułtańskich, cebuli, pietruszki i przypraw. Następnie są zwijane i pieczone w piekarniku.
- Panelle - placuszki z mąki z ciecierzycy. Mogą być spożywane samodzielnie lub jako kanapka.
Posiłek można zakończyć jedynie deserem. W Syrakuzach można spróbować cannoli lub cassata, deseru z ciasta biszkoptowego nasączonego likierem, słodką ricottą i polewą cukrową. Często dekorowany jest kandyzowanymi owocami i pastą migdałową.